Ook dit jaar geldt een landelijk verbod op het afsteken en verkopen van vuurwerk. “Iedere vernieling door vuurwerk of vreugdevuren is er één te veel”, zegt burgemeester van gemeente Nieuwkoop, Robbert-Jan van Duijn.

“Vorig jaar gingen we het nieuwe jaar in met 25.000 euro aan schade, kosten die wij met z’n allen betalen”, gaat de burgervader verder. “Laten we dat dit jaar anders doen. Gebruik je gezond verstand en voorkom schade en overlast.”

“Wist je dat het vervangen van een kapotte prullenbak rond €265 kost?” – Gemeente Nieuwkoop

Klein vuurwerk (F1 Vuurwerk), zoals knalerwtjes, trektouwtjes en sterretjes mogen wel. Dit vuurwerk is het hele jaar te koop en kinderen vanaf 12 jaar mogen dit afsteken.  

Carbidschieten 

Carbid is geen vuurwerk en valt daarom niet onder het eenmalige vuurwerkverbod. Wel is er een aantal spelregels om rekening mee te houden. Carbidschieten mag op oudejaarsdag van 10:00 uur tot nieuwjaarsdag 2:00 uur, uitsluitend buiten de bebouwde kom. Binnen de bebouwde kom is carbidschieten altijd verboden.

Alcohol, drugs en verkeer

Maar er loert meer gevaar rond oud en nieuw. Veel mensen luiden het nieuwe jaar in met alcohol. Bianca Witteveen van politieteam Kaag en Braassem-Nieuwkoop: “Alcohol, drugs en verkeer gaan niet samen. Zorg dat jij je dierbaren een gelukkig nieuwjaar kan wensen op 1 januari 2022. Zorg voor een BOB of wees de BOB. De politie controleert tijdens de feestdagen extra op het gebruik van alcohol en drugs in het verkeer.“ 

Bron: Gemeente Nieuwkoop