Afgelopen drie dagen konden de inwoners van gemeente Nieuwkoop naar de stembus. De opkomst was lager dan vier jaar geleden. De 13.401 inwoners die hun stem uitbrachten, kruisten het vaakst een kandidaat van Samen Beter Nieuwkoop aan.

ZIE OOK:
Samen Beter Nieuwkoop blijft grootste, VVD tweede

Wij vroegen de zes partijen te reageren op de voorlopige uitslag.

Samen Beter Nieuwkoop

Lizet Keijzers laat namens de winnaar Samen Beter Nieuwkoop weten: “Samen Beter Nieuwkoop is trots op haar zes zetels en daarmee derde keer op rij – na al vanaf circa 2002 als lokale partij(en) stevig op de Nieuwkoopse kaart te staan – de grootste partij te zijn. SBN bedankt de stemmers voor dit vertrouwen.

SBN feliciteert de VVD en D66 met hun winst van één zetel en SGP-ChristenUnie met het vasthouden van hun positie. Wij leven mee met Natuurlijk Nieuwkoop en het CDA die deze verkiezing verlies opliepen. Met deze uitslag gaan we snel van start met het vervolg: informeren en het aftasten op mogelijkheden van samenwerking en formeren.

SBN kijkt met plezier terug op de campagne. De kiezers hebben gesproken. Wij staan nu voor de taak een mooie samenwerking te bouwen waarmee we resultaten kunnen blijven boeken voor onze inwoners, ondernemers en verenigingen. Dat doe je immers niet alleen. Daar staat Samen Beter Nieuwkoop en ook ik als lijsttrekker voor: Samen groeien we verder!”

VVD Nieuwkoop

Nummer 2 van deze gemeenteraadsverkiezingen is VVD Nieuwkoop. Lijsttrekker Tom de Kleer: “We zijn ontzettend blij en bedanken de kiezer voor het vertrouwen dat we hebben gekregen. Dat het is gelukt om een zetel te winnen. is denk ik te danken aan de combinatie van een sterke club mensen met verschillende vakgebieden die goed geworteld zijn in alle dorpen en allerlei werkgebieden. En daarnaast aan een inhoudelijk sterk verhaal om Nieuwkoop als gemeente sterker te maken. Om van Nieuwkoop een gemeente te maken die nóg meer werkt voor jou; als inwoner, ondernemer, vrijwilliger, mantelzorger of woningzoekende. We zijn nu de tweede partij van Nieuwkoop en dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Daar zijn we ons van bewust. We gaan daarom vol energie en enthousiasme aan de slag in de Raad en gaan voor een plek aan tafel bij de coalitieonderhandelingen.”

CDA Nieuwkoop

Derde partij is CDA Nieuwkoop. Antoinette Ingwersen: “We hebben de afgelopen maanden een enthousiaste en mooie campagne neergezet. Met onze vier gekozen raadsleden hebben we een sterk team om verder te bouwen aan de gemeente. Met een mooie mix van jong en ervaring. Wij willen alle kiezers bedanken voor het vertrouwen en wij kijken ernaar uit om aan de slag te gaan!”

Natuurlijk Nieuwkoop

Pien Schrama, lijsttrekker van Natuurlijk Nieuwkoop dat een zetel verloor, maar wel vierde partij bleef, laat weten: “We hebben nagenoeg hetzelfde aantal stemmen als in 2018 gekregen, maar helaas was het dit keer net niet genoeg voor de vierde zetel. In de tussentijdse uitslagen stonden we steeds op vier zetels. Het resultaat van het laatst binnengekomen stembureau leidde tot de uiteindelijke drie zetels. Dus een teleurstellende uitslag, maar wij blijven ons uiteraard met drie zetels net zo inzetten als voorheen.”

D66 Nieuwkoop

Jop van der Pijl van D66 Nieuwkoop zag zijn partij van één naar twee zetels gaan: “We zien een stijgende lijn aan stemmen. We krijgen steeds meer leden en voeten in de aarde in onze gemeente. Het was echt tof om het gemeentehuis gisterenavond binnen te lopen met een ploeg jonge mensen, dat zie ik (naast het resultaat) écht als een verkiezingswinst.

Ik ben optimistisch, we zijn dit jaar in zetelaantal verdubbeld. Laten we dat over vier jaar weer doen. Wij zien tot slot dat de coalitie heeft verloren en oppositiepartijen VVD en D66 hebben gewonnen.”

SGP-ChristenUnie

Tot slot haalde de partij van lijsttrekker Gerrit Splinter één zetel. Splinter laat weten: “We zijn tevreden. We hebben twintig procent meer stemmen gehaald dan vier jaar geleden. Maar een goede coach wil natuurlijk altijd hoger en je moet altijd een doel voor ogen hebben. We hoopten op meer, al wisten we ook dat dit misschien tegen beter weten in was. Ons doel blijft het vertrouwen terugwinnen en verbinden. We zijn ook erg benieuwd hoe het komende vier jaar gaat lopen. In ieder geval heb ik er heel veel zin in. Dit groeit echt met de week. Ik krijg er enorm veel energie van.”