Met Langeraersche Stroopkoek terug in de tijd

Sinds een aantal weken is de Langeraersche Stroopkoek op de markt. Binnenkort volgt het Langeraers Strooplikkertje, een likeur met een recept op basis van de Langeraersche Stroopkoek.

De Langeraersche Stroopkoeken zijn verkrijgbaar bij De Gemakswinkel in Langeraar en bij Mijn Tafel in Nieuwkoop. Het Strooplikkertje likeur is in de laatste fase en zal spoedig volgen. Ook zijn blikken en bekers met het logo van de Langeraersche Stroopkoek al toegevoegd aan het assortiment. En meer zal volgen.


De Strooplikker

Rond 1600 zijn de Langeraarse Plassen ontstaan doordat arbeiders er de turf weg staken. Het loon was karig. Degene die toch beleg op zijn brood wilde, nam het goedkoopste wat er in die tijd was: stroop. Men doopte zijn stuk brood in de stroop. Zo ontstond de naam “De Strooplikker”.

Els van Foeken-Poelstra, een Nieuwkoopse beeldhouwster, maakte een beeld van een man die stroop likt en zette deze op een voetstuk van beton met kiezels. Zij maakte het beeld in opdracht van de plaatselijke ondernemersvereniging dat het aanbood aan de Langeraarse gemeenschap. Het beeld is uiteindelijk in 2001 in winkelcentrum De Strooplikker in Langeraar geplaatst.


De Langeraersche Stroopkoek zit op Instagram, te vinden onder @langeraerschestroopkoek.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?