In Nieuwveen liep het vannacht tijdens het vieren van de jaarwisseling uit de hand. De politie riep de hulp in van de ME nadat zij waren bekogeld met glas en vuurwerk.

In Nieuwveen schopte een groepje rotzooi, zo is te lezen in een post van burgemeester Robbert-Jan van Duijn. Toen de politie ter plaatse kwam, werden zij belaagd met glas en zwaar vuurwerk. De Mobiele Eenheid (ME) moest worden ingeschakeld om de boel tot bedaren te brengen. De rust keerde snel weer.

De burgemeester schrijft verder over het incident: “Natuurlijk heb ik er begrip voor dat juist in deze tijd mensen willen samen komen. Waar ik echter totaal geen begrip voor heb, is het rotzooi schoppen en het belagen van de politie met zwaar vuurwerk. Ik baal hier ontzettend van, een flinke domper op verder een goede jaarwisseling. Komende week ga ik samen met de politie in gesprek met omwonenden.”

“Verkeerd aangepakt door ME”

Een getuige reageert via Facebook op de post van de burgemeester: “Helaas heeft de ME het helemaal verkeerd aangepakt! Wij stonden op de hoek en er was niks aan de hand. Komen er zes bussen aan en de ME stapt uit en begint iedereen te slaan. Gezinnen met jonge kinderen werden geslagen. Wij zijn uit het niks geslagen en daar maakte de politie nog grappen over ook. ‘Ik heb net een vrouw geslagen.’ Zij allemaal lachen. Die vrouw was ik. Ik lag achter een muurtje om me te verstoppen. Kinderen van 13 werden geslagen. Diep triest dit!”

Een andere aanwezige reageert met: “Vorig jaar vroegen ze om weg te gaan. Toen deed iedereen dat. Nu begonnen ze gewoon iedereen te slaan. Jammer dat het zo moest.”

“Jammer dat u verkeerd geïnformeerd bent door de politie”, schrijft een derde. “Ze hadden die paar etterbakjes moeten aanspreken en niet moeten inslaan op vrouwen en kinderen. Succes met de afhandeling.”

Nog iemand die aangeeft dat wat er naar buiten wordt gebracht, niet klopt: “Verkeerde mensen slachtoffer geworden. Echt schandalig. Zelfs kinderen met ouders zijn geslagen. De groep die het had veroorzaakt, was allang vertrokken. ME was te laat.”

Ook heeft een aanwezige ons een mail gestuurd met zijn versie: “Er was gezellig een biertje en muziek op het dorp, zoals dat elk jaar is. De politie was aan het begin van de avond aanwezig en is toen zelf weggegaan. Twee uur lang waren zij niet aanwezig. Zij zijn niet bekogeld. Vervolgens kwam de ME, veegde het hele plein schoon en sloeg iedereen. Onbegrijpelijk. Het gaat altijd goed op het dorp, maar nu door de ME niet. Er werden kinderen geslagen met wapenstokken, zonder reden.”

“Sfeer was grimmig”

Eén Facebookgebruiker noemt de sfeer wel grimmig: “Ik hoor heel veel verschillende verhalen en overal zal wel een waarheid in zitten. Maar toen ik op de hoek was, was het niet gezellig, maar beladen en grimmig. Ik ben daarom heel snel weer weggegaan. Dus er was echt wel meer aan de hand dan niets, zoals sommige mensen suggereren. Er werd wel degelijk zwaar vuurwerk in de richting van de agenten gegooid. Maar ik heb ook begrepen dat er een groep tussen stond die niet uit Nieuwveen kwam. En ik moet ook zeggen dat ik heel veel gasten zag die ik nooit gezien heb. Maar voordat de politie gaat meppen, is er echt wel wat aan voorafgegaan, geloof me.”

“Organiseer weer een vuurwerkfeest”

Er is ook iemand die op Facebook een oplossing aandraagt om een volgende escalatie in Nieuwveen te voorkomen. “25 Jaar geleden was het heel normaal dat de ME moest optreden in Nieuwveen tijdens de jaarwisseling. De toenmalige gemeenteraad onder aanvoering van de toenmalige burgemeester besloot om de jeugd te steunen bij het organiseren van een vuurwerkfeest, maar dan ook te zorgen voor rust. Dit is altijd zeer goed gegaan. Met name het kindervuurwerk om 20:00 uur werd een begrip in de regio. Geen ME meer nodig.”

LEES OOK:
Klein aantal incidenten in gemeente Nieuwkoop tijdens jaarwisseling