Woon je in een huis van voor 1960? Dan is er een kans dat er oude loden waterleidingen in huis te vinden zijn en dat er kleine deeltjes lood in het drinkwater terecht komen. Te veel lood kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Er zijn tips om loden waterleidingen te herkennen. Zo kun je kijken naar de kleur van de leiding of kun je op basis van geluid herkennen of je te maken hebt met loden waterleidingen.

Herkennen van loden waterleidingen op twee manieren

Om erachter te komen of er ook loden waterleidingen in jouw huis te vinden zijn, dien je eerst op zoek te gaan naar de watermeter. Meestal is deze te vinden bij de CV-ketel of bij de meterkast in de woning. In sommige gevallen kan de waterleiding ook gespot worden bij het toilet, in de badkamer of in de keuken. Geen watermeter? Dan moet je op zoek gaan naar de hoofdkraan.

Er zijn vervolgens twee manieren om een loden waterleiding te herkennen: 

Kleur van de waterleidingen

Loden leidingen hebben meestal een wat doffe kleur. Dit hoeft echter nog niets te zeggen. Je kunt het best met een klein stukje schuurpapier over de leiding heen gaan om de kleur te ontdekken. Is er sprake van een zilveren kleur? Dan is er waarschijnlijk sprake van een loden waterleiding. 

Bij koperen waterleidingen: wanneer je een koperen waterleiding hebt, is de kleur van de leiding vaak groen. Ga je hier met schuurpapier overheen dan kun je een gele of rode kleur ontdekken.

Geluid van de waterleidingen

Een andere manier om een loden waterleiding te herkennen is door te luisteren naar het geluid van de leiding als je er tegenaan tikt. Je kunt hiervoor het best een lepel of vork gebruiken. Tik je tegen de waterleiding en hoor je een dof geluid? Dan kan er sprake zijn van een loden leiding. 

Bij koperen waterleidingen: wanneer je met een lepel tegen een koperen waterleiding aantikt, hoor je geen dof geluid.

Video voor het herkennen van loden waterleidingen

Op YouTube is een interessante video te vinden van waterbedrijf Dunea. Hier worden tips gegeven waar je eventueel je watermeter kunt vinden en hoe je met behulp van schuurpapier, een mesje en een lepel snel kunt herkennen of je te maken hebt met oude loden leidingen.

VVD Nieuwkoop heeft vragen gesteld over loden leidingen in Nieuwkoop

NOS is bezig met het in kaart brengen van loden waterleidingen in Nederland. Diverse gemeenten hebben inzicht gegeven en bijgedragen, maar volgens VVD Nieuwkoop de gemeente Nieuwkoop nog niet. VVD Nieuwkoop heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Zo vraagt de Nieuwkoopse politieke partij onder andere of er inzicht is in waar loden leidingen te vinden zijn in Nieuwkoop en zo ja, wat de gemeente Nieuwkoop hier dan precies mee doet.