Vorige week heeft gemeente Nieuwkoop 12 nieuwe bladkorven geplaatst in de gemeente. Eerder riep de gemeente inwoners op om gewenste locaties door te geven. De locaties van de verschillende bladkorven worden niet allemaal even positief ontvangen: zo zouden egels onder een korf heen kunnen kruipen en nemen enkele korven parkeerplaatsen in beslag.

Bedankt voor jullie leuke reacties op onze bladkorven oproep. Een aantal van jullie hebben ze vast al gespot, maar de afgelopen week zijn de 12 bladkorven geplaatst. Helpen jullie ons mee om deze proef een succes te maken, zodat we volgend jaar meer bladkorven kunnen plaatsen?“, meldt de gemeente op social media. De bladkorven zijn geplaatst in de volgende straten in Nieuwkoop: de Beethovenlaan, de Halve Roe, de Ronde Bonk, en de Beerstratenlaan.  

Niet iedereen lijkt het eens te zijn met de locaties: zo maken enkele inwoners zich zorgen om egels die mogelijk onder een korf heen kunnen kruipen om zich daar te verschuilen tijdens de winterslaap. Zo is op foto’s te zien dat een korf half op een stoeprand is geplaatst, waardoor deze een open-ruimte heeft aan de onderzijde. Het feit dat enkele bladkorven ook parkeerplaatsen in beslag nemen, zorgt ook niet voor positieve reacties.

Gemeente Nieuwkoop reageert op Facebook dat het er bij het plaatsen van de bladkorf gekeken is naar een ‘geschikte locatie’. Zo is het bijvoorbeeld niet altijd mogelijk om een bladkorf op een grasveld te plaatsen, gezien dit het legen onmogelijk zou maken. Wel stuurt de gemeente de buitendienst op pad om desbetreffende korf ‘egelproof’ te maken.

Lees ook: Gemeente Nieuwkoop gaat als proef 10 bladkorven plaatsen

De gemeente komt één keer in de week langs om de bladkorven te legen en benadrukt dat ‘takken, snoeiafval en ander groen’ gewoon de GFT gedeponeerd kan worden of naar de Milieustraat gebracht kan worden.