Vaste huurders Kitty de Jong (links) en Carla Sluiter willen helemaal niet weg van De Visotter.

In Woerdense Verlaat bevinden zich een uitgestrekt natuurgebied verscholen tussen het overvloedige groen 150 stacaravans van vaste huurders. De rust die een nietsvermoedende bezoeker ervaart, is sinds eind vorig jaar verstoord door de komst van een nieuwe eigenaar.

Kitty de Jong en Carla Sluiter: “De Visotter is een schitterende vrijplaats waar 150 natuurliefhebbers genieten van overvloedige fauna en flora”

Vaste huurders op De Visotter Carla Sluiter en Kitty de Jong vertellen verontwaardigd over de plannen waarmee een nieuwe eigenaar hen overviel: “In september 2020 liet de eigenaar van het park, Van den Akker, alle huurders weten dat hij zijn privaat bezit na 36 jaar zou verkopen. De precieze identiteit van de nieuwe eigenaar was op dat moment niet bekend. Ook nog niet toen die gelijktijdig met zijn introductie op een zeer laat moment (medio december) de jaarhuur voor alle parkbewoners per 31 december 2021 schriftelijk opzegde. De huurders moeten uiterlijk die datum de staanplaatsen leeg en opgeruimd opleveren. De brief, een harde klap voor de huurders, was namens De Visotter getekend door W.Ch. van Wetering.”

Door nader onderzoek kwam Sluiter erachter dat de nieuwe eigenaar het bedrijf Qurios, onderdeel van Roompot is. Zij stelt: “Deze organisatie wil het park grondig herstructureren en omvormen tot een regulier vakantiepark waarop accommodaties verrijzen die wekelijks of dagelijks verhuurd worden aan wisselende gasten.”

Herten en ransuilen
Als onderbouwing van hun verontwaardiging zeggen beide dames: “De Visotter is een schitterende vrijplaats waar 150 natuurliefhebbers, sommigen al bijna 40 jaar, genieten van overvloedige fauna en flora. Wij zien regelmatig herten, ransuilen, zanglijsters, ijsvogels, bonte spechten, bosmuizen, veenmollen en egels in en rond onze tuinen. Wij vrezen dat de herstructurering ten koste zal gaan van deze bijzondere fauna, maar ook van bomen, struiken en planten.”

Volgens Sluiter en De Jong zijn sommige omwonenden ook niet gelukkig met het vooruitzicht van een veranderende De Visotter. Die zouden meer verkeers- en geluidsoverlast vrezen door de steeds wisselende bezetting van de vakantiehuisjes en hierover vragen hebben gesteld aan de gemeenteraad en het College van B en W van gemeente Nieuwkoop.  Volgens Sluiter zou Qurios bij sommige omwonenden gesuggereerd hebben dat de huurders hun locaties verwaarloosden.

Kijkje in park
De Nieuwkoper nam op 13 januari een kijkje op het park en kreeg een zeer geschakeerd beeld: stacaravans en tuinen die met zorg en liefde voor natuur onderhouden worden en ook een enkele plaats waar dat minder het geval is. Het uiterlijk en de leeftijd van de onderkomens zijn wisselend. De begroeiingen zijn overvloedig en dicht, de natuur is dominant. Hoe bezoekers dit waarderen, hangt af van persoonlijke smaak.

Het chalet met de daaromheen liggende grond van Carla Sluiter.

Los van hun eigen vertrek betreuren natuurliefhebbers als Carla Sluiter en Kitty de Jong ook de transformatie van De Visotter naar een vakantiepark met uniforme bebouwing. Sluiters persoonlijke visie op het natuurbeleid: “Met de overname van De Visotter dreigt opnieuw een unieke vrijplaats te verworden tot een eenheidsworst. Verblijfsaccommodaties met dezelfde inrichting en stukjes groen eromheen. Zonder de huidige charme van de met liefde onderhouden individuele tuinen.”

Gemeente
De gemeente laat weten dat zij op de hoogte is van de komst van een nieuwe eigenaar van De Visotter. “Wij hebben ons laten informeren en volgen de zaak met belangstelling. Als er vragen zijn aan raad en/of college zullen die zover mogelijk beantwoord worden. Als gemeente zijn wij geen partij in deze zaak met twee private partijen.”

Uniforme stijl
Desgevraagd bevestigt directeur Jeroen Postma, mede-eigenaar van De Visotter, dat de herinrichting zal leiden tot een vakantiepark met wisselende tijdelijke bewoning. De 150 nieuwe wooneenheden zullen niet exact gelijk zijn, maar wel een uniforme stijl krijgen. Postma toont begrip voor het verdriet van de huidige huurders: “Ik kan mij voorstellen dat het nieuws een klap was. Dat is helaas onvermijdbaar bij dergelijke projecten. Wij konden de bewoners niet eerder informeren, omdat wij pas vanaf 1 december eigenaar zijn. Wij zullen zorg dragen voor het behoud van zoveel mogelijk fauna en flora. Vooraf laten wij een ecologisch onderzoek uitvoeren. Ons streven is om in vergelijking met de huidige toestand met gebiedseigen beplanting het groen een rustiger beeld te laten uitstralen. Wij hebben geen concrete zorgen van omwonenden over geluidsoverlast en verkeersdrukte ontvangen. De aanrijdroute zal van één kant komen (nu is dit van twee kanten). Wij hebben al met enkele bewoners contact en zullen daar, waar gewenst, helpen bij de ontruiming.”

Ook Nieuwkopers reageerden op de plannen.

One Comment on “Stacaravans De Visotter moeten plaats maken voor vakantiebungalows”

  1. Ik kom vaak op bezoek op de Visotter. Het is genieten van de rust, de stilte, de herten en alle andere dieren! Allemaal plekjes die mensen met liefde gedurende jaren hebben opgebouwd. Nu wordt het een eenvormige brei met heel veel ‘ toevallige’ bezoekers zonder liefde voor dit gebied. Bovendien heel heel verkeersbewegingen, midweken weekenden , 1 of 2 weken huren enz. Voor omwonenden ongetwijfeld heel veel overlast! Ongelooflijk zonde dat dit zomaar kan !

Comments are closed.