Liander breidt elektriciteitsnet in gemeente Nieuwkoop uit

Foto: Ter illustratie, Pixabay

Steeds meer bedrijven en woningbezitters in de gemeente Nieuwkoop leggen zonnepanelen op hun daken. Dit resulteert in een dusdanig snelle groei van de teruglevering van stroom, dat het elektriciteitsnet in het buitengebied van Nieuwveen tegen de grenzen van zijn capaciteit loopt. Voor Liander reden genoeg om het elektriciteitsnet in de gemeente Nieuwkoop verder uit te breiden.

Het elektriciteitsnet in Nieuwveen is zo’n 100 jaar geleden ingericht, wat gebaseerd is op een een elektriciteitsafname van een beperkt aantal woningen en bedrijven. Dankzij de recente grootschalige teruglevering van elektriciteit, met name door zonnepanelen, loopt het elektriciteitsnet tegen zijn grenzen. “De elektriciteitskabel is in een landelijk gebied zoals Nieuwveen letterlijk dun en kan de grote hoeveelheden stroom die door zonnepanelen worden teruggeleverd niet aan“, aldus netbeheerder Liander.

Lees ook: College van B&W stelt wijzigingen voor in Algemene Plaatselijke Verordening

Door het huidige volle elektriciteitsnet in Nieuwveen is er op dit moment geen ruimte voor nieuwe aansluitingen of uitbreidingen van zakelijke grootgebruikers. Bedrijven en instellingen die extra elektrisch vermogen willen hebben of meer elektriciteit willen terugleveren – bijvoorbeeld via zonnepanelen – zullen moeten wachten tot het elektriciteitsnet uitgebreid is. Deze zogeheten transportbeperking is voor nieuwe aansluitingen of zakelijke grootverbruikers geldt voor de postcodes 2441 EH, 2441 EJ en deels voor 2441 EK en 2441 CM. Voor woningbezitters zijn er geen beperkingen.

De werkzaamheden voor de uitbreiding zullen plaatsvinden aan het Nieuwveens Jaagpad en de Molenkade. Wethouder Antoinette Ingwersen – verantwoordelijk voor de gemeentelijke energietransitie: “Liander houdt ons op de hoogte van de ontwikkelingen. Onder meer over de voorbereidingen voor de werkzaamheden om het elektriciteitsnet uit te breiden. Denk daarbij aan het aanvragen van vergunningen”, aldus Ingwersen. Wanneer de werkzaamheden zullen starten is nog niet bekend, maar naar verwachting worden deze wel medio 2021 afgerond.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?