Er komt een einde aan een tijdperk. Wat zo’n zestig jaar geleden begon als een consumentenboerderij, waar aardappels, uien en kool rechtstreeks van de boer werden verkocht, eindigt over enkele dagen als een Landwinkel met streekproducten van boeren uit het hele land.

“Mijn man Jan is op deze boerderij geboren”, vertelt Pauline Nieuwenhuizen. “Zijn moeder verkocht vroeger al, vanuit een boerderijwinkel, producten van de eigen akkers.” Aardappels, kool en uien komen tegenwoordig niet meer van het eigen land. “Jan en ik gingen steeds meer koeien houden. Daar hadden we de akkers voor nodig.”

Landwinkel

Toen ze dan ook in 2001 een Groene Hart Landwinkel werden, betrokken ze deze producten van boeren uit de omgeving. Achttien Groene Hart Landwinkels waren er rond 2006. “Maar”, zegt Pauline, “inmiddels waren er overal in het land Landwinkels ontstaan van boeren die aan verbreding deden. Door van elkaar producten af te nemen, kwam er veel meer diversiteit.” Ze besloten om samen te gaan. Alle Groene Hart Landwinkels gingen verder onder de naam Landwinkel. Een coöperatie van bijna honderd winkels, die de verkoop en distributie van streekproducten verzorgde.

Dat betekent dat er niet alleen kaas uit de eigen streek, zoals Doruvael om maar eens een lekker kaasje te noemen, wordt verkocht, maar ook biologische kaas uit bijvoorbeeld Terschelling en Noord-Holland. De eigen koeien leveren de volle melk en een mals stuk vlees die in de verschillende Landwinkels worden verkocht.

“Iedereen is zo trouw gebleven” – Pauline Nieuwenhuizen

We hebben het nu wel over die eerlijke en heerlijke producten; vanaf 1 februari moet je daarvoor helaas naar elders. Pauline knikt: “Jan en ik zouden ooit samen stoppen. Maar Jan is in 2020 plotseling overleden. Dus samen stoppen zat er niet meer in. Ik vind het nu mooi geweest. Ik heb een half jaar geleden besloten om te stoppen met de winkel.” Ze schiet vol. “Toen heb ik het iedereen verteld. Ik vind het moeilijk. Vooral omdat we zulke fijne medewerkers hebben. Iedereen is ons altijd zo trouw gebleven, maar nu is voor mij een goed moment om te stoppen.” Ze gaat het missen, zoveel is zeker. “Ook onze klanten ga ik missen. Die kwamen hier toch ook altijd voor een gezellig praatje.”

Newhouse Logies blijft open

Maar ze blijft actief. “Ik heb nog altijd de boerderij. Jan heeft een paar jaar geleden iemand aangenomen voor op de boerderij. Dat gaat heel goed. Jan had daar een klik mee.” Ook houdt ze haar bemoeienissen met Newhouse Logies. Deze accommodatie bestaat uit zes fraaie, luxe vakantieappartementen om te genieten van het landelijke buitenleven.

LEES OOK:
Na zestig jaar sluit Landwinkel Nieuwenhuizen haar deuren

Afscheid nemen van de winkelmedewerkers én de winkel kan tot en met zaterdag 29 januari; de laatste verkoopdag.