De lepelaarkolonie in de Nieuwkoopse Plassen in een eerder jaar. ©Natuurmonumenten.nl

De lepelaar is terug op haar eilandje in de Nieuwkoopse Plassen. Natuurmonumenten plaatste vrijdag 19 februari de webcam op dezelfde plek als de vorige twee jaren met zicht op het lepelaar eilandje. “Het ijs was verdwenen dus we hebben eind van de middag de camera geplaatst”, is te lezen op www.nestkastlive.nl/lepelaar.

De lepelaars waren vrijdag nergens te bekennen. “Maar voor de vorst zijn er een keer drie gezien en na de vorst, toen er nog ijs lag, zelfs zeven. In de schemer kwam de eerste witte vogel het eiland bezoeken; een grote zilverreiger”, schrijft Nestkastlive.nl.

Inmiddels hebben de lepelaars zich gemeld op hun favoriete Nieuwkoopse stekje en zijn ze op de livebeelden regelmatig te zien.

De lepelaars komen elk jaar teruggevlogen vanuit Afrika naar dat ene eilandje in de Nieuwkoopse Plassen. Het exacte moment is altijd een verrassing. Slapen en broeden doen ze op het eilandje, eten zoeken ze in de Groene Jonker. En daar zijn ze ook te spotten. Zeker als er meer vogels zijn teruggekeerd uit Afrika, zijn ze vanaf het wandelpad in de Groene Jonker geregeld te zien als ze overvliegen.

Meekijken

Door een samenwerking tussen Stichting NestkastLIVE en Natuurmonumenten zendt de webcam, die gericht is op het broedgebied van de kolonie, de livebeelden uit. Jij kunt deze beelden zien via www.nestkastlive.nl/lepelaar.

Een screenshot van het beeld dat de webcam maakt. ©NestkastLIVE.nl

www.natuurmonumenten.nl