Op vrijdag 18 november geeft kunsthistorica Karin Braamhorst een kerstlezing over de geboorte van Jezus verbeeld op oude schilderijen. De lezing vindt plaats in de Orangerie, Noordeinde 28 in Zevenhoven (naast de H.Johannes Geboorte kerk), de aanvang is 19.30 uur.

Er is een kind geboren…

Het verhaal van de geboorte van Jezus kennen we natuurlijk in eerste instantie uit de bijbel. Het gaat over echte mensen die woonden in plaatsen die echt bestaan hebben, in een tijd die we in de geschiedenis kunnen terugvinden. Deze mensen maakten wonderbaarlijke dingen mee die in de bijbel op sobere wijze worden verteld. In de loop van twintig eeuwen zijn daar steeds meer verhalen over ontstaan. Deze zijn met prachtige en wonderbaarlijke details waarvan de betekenis nu lang niet altijd meer duidelijk is.

Op oude schilderijen kom je die details nog wel tegen: een eenhoorn die op de schoot van Maria in slaap is gevallen, een vroedvrouw met een verlamde hand, of Jozef die in de stal zijn kous uittrekt. Het zijn illustraties bij mooie middeleeuwse verhalen die in deze lezing opnieuw worden verteld. In deze speciale kerstlezing worden verrassende details verteld over de geboorte van een bijzonder kind ten tijde van de Romeinse overheersing van Judea – die ogenschijnlijk alledaagse, maar uiteindelijk zo wereldschokkende gebeurtenis.  

Karin Braamhorst

Karin Braamhorst (1960) is kunsthistoricus, docent en auteur. Daarnaast is Karin een ervaren spreekster die gedreven wordt door haar passie voor kunst. Ze heeft een grote kennis van de kunstgeschiedenis en weet die op intrigerende wijze over te brengen op haar publiek. Zij geeft inspirerende lezingen en cursussen voor een zeer uiteenlopend publiek: zowel vakgenoten als leken zitten bij haar verhalen op het puntje van hun stoel. Haar lezingen worden verluchtigd met prachtige beelden van de kunstwerken die aan bod komen. Door haar persoonlijke stijl weet zij haar toehoorders te enthousiasmeren en te betrekken bij de verhalen die ze vertelt.

FederaCtie

De avond wordt georganiseerd door FederaCtie, een werkgroep vanuit de Federatie H. Clara en Franciscus te Nieuwkoop en Kaag en Braassem. De lezing is gratis bij te wonen en is voor iedereen toegankelijk.