Kandidaat Kamerlid Marieke van Duijn bezoekt Nieuwkoop tijdens 1000 km lange fietstocht

Marieke van Duijn met Riham Sallah en Joke van Boxtel. ©PvdA

Om in coronatijd toch de regio in te kunnen om de mensen te ontmoeten, is de nummer 38 op de lijst van de PvdA op de fiets gesprongen en elke provincie doorgefietst. Marieke van Duijn ging langs bij vrijwilligersinitiatieven en mensen die zich inzetten voor een duurzame, gezonde en sociale leefomgeving en wilde graag de verhalen uit de streek horen. In de gemeente Nieuwkoop kwamen die van vele kanten.

De Groene 1000 – een tocht van twaalf dagen door heel Nederland – sloot zaterdag 6 maart af met 1122 km op de teller. Onderweg bezocht Marieke van Duijn groene initiatieven. Zij ontmoette veel betrokken mensen die zich inzetten voor hun medemens en leefomgeving. Ze vroeg de mensen ook een videoboodschap in te spreken zodat ze die kon doorgeven aan de volgende vrijwilliger, wat een leuk verbindend effect gaf.

Vanuit ’t Gooi fietste Marieke via Amsterdam naar Nieuwkoop en werd daar warm ontvangen door Joke van Boxtel en Riham Sallah. Zij vertelden over hun werk met vluchtelingen en vooral hoe succesvol integratie kan zijn als je samen successen viert en goede voorbeelden laat zien. Het belang van vrijwilligerswerk is hierbij onmisbaar, als begeleiding, maar ook om zelf te doen. Zo kun je zelfs doorgroeien naar betaald werk, waar Riham zelf een succesvol voorbeeld van is.

Houten hekken
Marieke van Duijn met links Gerard Vork, rechts staat Jan Vork. ©PvdA

Omdat er vanuit Nieuwkoop diverse initiatieven waren aangemeld, ging Van Duijn ook langs bij de vrijwilligers Jan en Gerard Vork, die het landschap van Natuurmonumenten van handgemaakte houten hekken voorzien. Gedreven mannen die zich ervoor inzetten dat mensen van een mooi en schoon landschap kunnen genieten, want zoals Gerard Vork zei: “Een hek is de deur van het landschap”.

Van Duijn: “Het is bij elk initiatief geweldig om te zien dat zoveel mensen hun steentje willen bijdragen aan een betere leefomgeving. Ook het optimisme waarmee dit gebeurt, ondanks deze moeilijke tijd, is mooi. Belangrijk dat hier oog voor is en steun voor blijft, zodat het kan blijven bestaan!”

Welkom in Tweede Kamer

Als Van Duijn verkozen wordt, zijn de betrokkenen in elk geval welkom om bij haar langs te komen in de Tweede Kamer. En ook al is die kans klein – want op plek 38 moet het waarschijnlijk met voorkeursstemmen gebeuren – daardoor zouden meer betrokkenen hun stem kunnen laten horen in Den Haag. 2021 is immers niet alleen het jaar van de Tweede Kamerverkiezingen, maar vooral het jaar van de ‘vrijwillige inzet’. 

Meer informatie over de tocht is te vinden op www.pakdekans.nl/degroene1000.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?