Eieren zoeken hoort erbij met Pasen. ©Natuurmonumenten – Mirella Sinnige

Tijdens het paasweekend bouwt Natuurmonumenten natuureiland De Geitenkamp om tot Paaseiland. De Paashaas verstopt eieren van verschillende vogels en gezinnen kunnen mee op de boot om deze eieren te zoeken.

Want, zoals je allerlei paaseieren hebt – melk, wit en puur, gevuld en ongevuld – geldt dat ook voor vogeleieren. Elk vogelei ziet er anders uit, in kleur én grootte. Maar, zie jij het verschil?

Eieren horen bij Pasen én bij de Nieuwkoopse Plassen. Zonder eieren geen broedseizoen en geen jonge vogels. Er wordt wel gezegd dat alle vogels in mei een ei leggen, maar dat is niet helemaal waar. Watervogels broeden meestal tussen 1 april en 15 juli. Boswachter Juriaan van Leeuwen: “De aalscholver legt zelfs al in januari het eerste ei, daarvan zijn de jongen nu al een paar weken oud. De jongen van de lepelaars kruipen nu uit het nest. Andere vogels, zoals de zwarte stern en purperreiger, moeten eerst nog terug komen uit het zuiden waar ze overwinterd hebben. Zij zijn dus nog niet eens begonnen met het bouwen van hun nest.”

Varen

Gezinnen kunnen tijdens het paasweekeinde met de boot naar het eiland varen. Daar krijgen ze een zoekkaart om de eieren van de verschillende vogels te zoeken. Leer van welke vogels de eieren zijn die de Paashaas heeft verstopt. En wie weet kom je ook chocolade-eieren tegen.

Op de boot stappen kan bij Restaurant Tijsterman aan de Dorpsstraat 116 in Nieuwkoop. Er vertrekken boten op vrijdag 15 en op maandag 18 april. Er zijn diverse tijdstippen, vanaf 10:00 uur, waarop gezinnen kunnen opstappen. Kosten zijn 5,95 euro voor leden en 8,50 euro voor niet-leden. Aanmelden kan via de website van Natuurmonumenten, www.natuurmonumenten.nl/agenda.