Foto: Display van de bloembollen in Jumbo Nieuwkoop. © Jumbo Nieuwkoop, Facebook

Jumbo Nieuwkoop biedt een interessante oplossing aan om de eikenprocessierups te bestrijden: bloembollen. Volgens de Nieuwkoopse supermarkt zouden de beruchte rupsen geweerd worden door de juiste bloembollen te planten. Larven van onder andere de sluipvlieg en -wesp zien de rups als een lekkernij. Door bloemen als narcissen te planten worden de volwassen vliegen voorzien van nectar en stuifmeel.

Geen rare middeltjes, spray’s of andere – milieuonvriendelijke – bestrijdingsmiddelen om de eikenprocessierups te bestrijden, maar bloembollen. Jumbo Nieuwkoop biedt vanaf vandaag handvatten om de eikenprocessierups tegen te gaan op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier.

Lees ook: Jumbo viert komst Dunkin’ Donuts met ‘Donuts kraampje’

Door bloemen te planten die met name sluipvliegen, sluipwespen en gaasvliegen voorzien van nectar en stuifmeel, kan de rups op een natuurlijke manier bestreden worden.  De larven van deze vliegsoorten zouden de rups namelijk zien als een ‘lekkernij’. De Nieuwkoopse supermarkt biedt in totaal 18 soorten bloembollen aan en kosten € 3,99 per stuk of € 6,- per twee.

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups neemt ieder jaar meer toe in Nederland. Dit is met name het gevolg van het aanhoudende warme weer. Ieder jaar rond mei vindt aangroei van ‘brandharen’ plaats van deze beruchte rupsen. Veel mensen ervaren klachten als de brandharen in contact komen met het lichaam. Met name jeuk en irritatie aan de ogen en luchtwegen zijn hier symptomen van.