Foto: Ruud Mooy

Maandagavond 13 september bood het buitenterrein van het gemeentehuis in Nieuwveen een zeer kleurrijk decor voor de viering van de drie gouden medailles die dorpsgenoot Jetze Plat tijdens de paralympische Spelen in Tokyo veroverde.

Jetze Plat (30) uit Vrouwenakker werd 30 jaar geleden geboren met twee onvolgroeide benen en heeft zich vanaf zeer jonge leeftijd gericht op handbiken als mobiliteitsmiddel en als (top)sport. Zijn doorzettingsvermogen o.a. bij het overwinnen van tegenslagen leidde tot overwinningen op Paralympische Spelen, Nederlandse, Europese en Wereldkampioenschappen. De Paralympische Spelen in Tokyo vormden voor hem dit jaar de voorlopige apotheose in zijn sportieve carrière. Jetze Plat kwam terug uit Tokyo met drie gouden medailles op de onderdelen triatlon, tijdrit en wegwedstrijd.

Dit ongekend resultaat vormde voor het gemeentebestuur uiteraard een goede reden deze topatleet feestelijk te ontvangen waarbij fans en alle geïnteresseerde inwoners welkom waren.

Goud geverfd

Daartoe was een kleurig podium opgericht met televisieschermen waarop Jetze te zien was en een grote foto met een goud geverfde Jetze. Ruw geschat waren tweehonderd bezoekers op de huldiging afgekomen die luid juichten toen Jetze en Burgemeester Robbert-Jan van Duijn na uitnodiging van ‘professionele dorpsomroeper’ Peter Vos op het podium verschenen. De lokale muziekverenigingen Aer & Amstel en Dice Musica hadden een gecombineerde kapel geformeerd die vooraf met vrolijke muziek de stemming erin hadden gehouden. Veel bezoekers hadden gehoor gegeven aan de oproep om in oranje outfit te verschijnen wat in de avondzon het geheel nog verder opfleurde en Jetze de entourage bood die hij verdiende.

Uitgenodigd door Van Duijn en geïnterviewd door sportverslaggever André van der Voort, keek Jetze Plat kort terug op enkele gebeurtenissen van invloed tijdens het traject naar en in Tokyo: uitstel van de Spelen vanwege corona, overlijden van zijn moeder, een breukje in nekwervel als gevolg motorongeluk en grote temperatuurverschillen in Tokyo. Maar ook de planmatige aanpak met trainer Guido Vroemen, de vele trainingsrondjes in de mooie Nieuwkoopse dreven, de steun van het hele team Plat ‘mijn hulptroepen’.

100 km per uur

Speciaal voor de jongste bezoekers had Jetze zijn gouden plakken op de rand van het podium gelegd zodat de kinderen die goed konden zien en aanraken. Uit de groep jongeren kwamen goede vragen: ’Wat is de hoogste snelheid die u ooit gereden heeft?’ (Antw. 100 km per per uur) en hoeveel traint u? (Antw. zes dagen per week, tweemaal per dag)

Broer Matthijs getooid met oranje hoed vertelde over hun competitieve strijd handbiken in hun jonge jaren. Matthijs is nu een belangrijk lid van team Jetze Plat.

Burgemeester Robbert-Jan van Duijn had het moeilijk gevonden een geschikt cadeau te vinden voor iemand ‘die al geridderd is, ereburger is en vele medailles won. Maar inventiviteit is hem niet vreemd: hij bood Jetze een rondvlucht aan. Op 14 september vlogen Plat en Van Duijn vanuit Hilversum over het Nieuwkoopse gebied, toegezwaaid door leerlingen van Nieuwkoopse scholen die waren ingelicht over de bijzondere vlucht.

LEES OOK:
Een gouden vlucht voor Jetze Plat

Kijkend naar de toekomst is deze Olympische kampioen voornemens via zijn sport te investeren in de jeugd.