Het regent vier lintjes in gemeente Nieuwkoop

Burgemeester Robbert-Jan van Duijn spreekt de gedecoreerden toe. ©Leo Drughorn

Vanmorgen heeft burgemeester Robbert-Jan van Duijn vier lintjes uitgereikt aan vier inwoners. Alle vier – Marijke van Dam-Oudshoorn uit Ter Aar, Noordenaar Joop Leliveld, Ton van Rijn uit Langeraar en Door van Veen-Hijdra uit Langeraar – werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Het feestelijke moment moest ook dit jaar in kleine besloten kring plaatsvinden, maar kon wel doorgaan in de raadzaal van het gemeentehuis in Nieuwveen. Burgemeester Robbert-Jan van Duijn was gastheer en zette de vier inwoners met een toespraak in het spreekwoordelijke zonnetje. Na elke toespraak hadden de partners van de gedecoreerden de eer om het lintje bij hun dierbare op te spelden.

De uitreiking was te volgen via een livestream op internet.

De gedecoreerden

In totaal vier inwoners behoren vanaf vandaag tot de club van gedecoreerden:

Marijke van Dam-Oudshoorn is algemeen bestuurslid van de Stichting Vrienden van Dichtbij met als belangrijke onderdelen Stichting Alphen d’Huzes, de inzameling voor KWF Kankerbestrijding, ‘Alphen geeft niet OP’ en ‘Bordje voor onze Helden’. Daarnaast was zij voorzitter van de Jeugdcommissie van Tennisvereniging Nieuwe Sloot in Alphen aan den Rijn. Marijke wordt omschreven als een onmisbaar persoon voor de vele maatschappelijke initiatieven waarvoor zij zich inzet en heeft ingezet, met name voor de mensen die het minder hebben. “Over u wordt gezegd dat u een mensenmens pur sang bent en dat u klaarstaat waar anderen stoppen. Men vindt dat het soms zelfs lijkt of u onuitputtelijk bent”, sprak burgemeester Van Duijn haar lovend toe.

Joop Leliveld uit Noorden is al 30 jaar secretaris van de Bouw- en Houtbond FNV en heeft hier een enorme inbreng gehad. “De FNV heeft aan u een vertegenwoordiger waar je apetrots op kunt zijn”, zei de burgemeester. Ook heeft Leliveld diverse functies binnen Club50plus in Noorden wat zijn enorme betrokkenheid voor ouderen binnen de gemeenschap van Noorden laat zien. “Hij staat altijd klaar voor de club en alle leden.”

Ton van Rijn is mede-oprichter van carnavalsvereniging De Plasduikers en heeft jarenlang een sociaal-culturele functie bij toneelvereniging Piccolo gehad. Daarnaast was hij koster bij de rooms-katholieke Heilige Adrianuskerk in Langeraar. Ook is hij al jaren chauffeur van de BOB-bus Ter Aar. “Als chauffeur bent u zeer geliefd bij de passagiers, heb ik begrepen”, sprak de burgemeester hem toe. “Zij kennen u als de man met de hoeden, dat moet u nog maar een keer uitleggen. U bent een social mens met gevoel voor humor, maar gaat een serieus gesprek niet uit de weg.” Ton  wordt omschreven als iemand die het voor elkaar krijgt om verenigingen, die belangrijk zijn voor de gemeenschap van kleine kernen, op te richten en actief te houden. “In een aanbevelingsbrief wordt u omschreven als een markante, veelzijdige carnavals- en dorpsbewoner. Een geweldige en positieve omschrijving. Ík verzin het niet.”

Door van Veen-Hijdra is meer dan twintig jaar kantinemedewerkster en schoonmaakster bij Voetbalvereniging Altior geweest. Ook is zij op vrijwillige basis al jarenlang wijkcontactpersoon en schoonmaakster van de rooms-katholieke Heilige Adrianuskerk in Langeraar “Echt vol overgave, heb ik begrepen”, zei Van Duijn tegen de Langeraarse. Zij als vrijwilliger bij De Aarhoeve actief in de huiskamer en bij de recreatie en uitjes. Bovendien is zij commissielid bij de Stichting Vrienden van de Aarhoeve. “Iemand die zo veel uren vrijmaakt om de medemens bij te staan, eigenlijk bijna altijd goed gehumeurd, een bindende factor is en die daarnaast het eenvoudige dienstwerk niet schuwt, is terecht een voorbeeld voor onze maatschappij.”

Serenade

Een extra feestelijk tintje geven De Fuikenlichters van Muziekvereniging Eensgezind die vanavond een serenade komt brengen bij alle gedecoreerden voor de deur.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?