‘Handboek voor Raadsleden’ voor wie interesse heeft in lokale politieke wereld

Trudy Veninga overhandigt het boek ‘Handboek voor Raadsleden’ aan plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, Kees Egberts. ©Aangeleverd

Het ‘Handboek voor Raadsleden’ is in gebruik genomen. Oud-wethouder Trudy Veninga, mede auteur en redacteur van het handboek, reikte het op 17 september uit aan Kees Egberts, waarnemend voorzitter van de gemeenteraad en fractievoorzitter van CDA Nieuwkoop.

Ook Floris Schoonderwoerd, democratisch vernieuwer en wethouder in Kaag en Braassem en Jop van der Pijl, jong aankomend raadslid en lijsttrekker van D66 in Nieuwkoop, ontvingen het handboek in het gemeentehuis van Nieuwkoop.

Het ‘Handboek voor Raadsleden’ is een compleet naslagwerk waarin alle aspecten van het raadslidmaatschap opgezocht kunnen worden. Wil je, ook als niet-politicus, weten hoe de financiën in elkaar zitten of wat de rol van de wethouder precies is, dan kun je dit handboek raadplegen.

Waardevol

“Wat dit handboek echt waardevol maakt, is dat je kunt opzoeken hoe je kunt onderhandelen en hoe je kunt omgaan met andere raadsleden”, staat in het persbericht. “Er zijn checklisten, voorbeelduitwerkingen en bouwstenen, bijvoorbeeld over het beoordelen van een raadsvoorstel, het bereiken van groep in de samenleving en het opbouwen van een eigen fractieprogramma. Daardoor is het handboek eigenlijk een must voor iedereen die vanuit professie of belang geïnteresseerd is in de lokale politieke wereld.”

Van Veninga’s hand is het hoofdstuk over ‘Het Politieke Spel’. Hierin worden alle nieuwe en aangepaste bijdragen samengevat en omgezet naar de concrete praktijk. “Politiek is geen spel, maar je moet het wel leren spelen”, zegt de Zevenhovense Trudy Veninga. “Het belangrijkste is dat je werkt vanuit je eigen ideaal en dat omzet naar klinkklaar resultaat. Als je het spel openhartig, openbaar en met open vizier speelt, word je een waarachtig politicus.”

Aanwezige journalisten bij de presentatie van het boek werden door Veninga geadviseerd de transparantie over politieke doelen te bevorderen door raadsleden te bevragen op hun drijfveren en hun argumenten. “De inwoners die straks naar de stembus gaan, zullen daarbij gebaat zijn.”

Reacties

Waarnemend voorzitter Kees Egberts ging tijdens de presentatie in op de rollen die fractievoorzitters ook hebben: “Het leiden van vergaderingen en het onderhandelen met andere partijen, voor die aspecten is te weinig aandacht in de literatuur.”

Floris Schoonderwoerd, democratisch vernieuwer, ging in zijn speech vooral in op het belang om meer mensen bij de politiek te betrekken door het politieke spel aantrekkelijker te maken. In zijn optiek kan dat als je vooral debatteert over de verschillen in opvatting.

Aankomend raadslid Jop van der Pijl gaf een inkijkje in zijn eigen ervaring als lid van een eenmansfractie. “Ik kwam er toen pas achter hoe complex en veelomvattend het werk is en hoe belangrijk het is om te focussen op enkele aspecten. Dat houd de politiek leuk.”

Aantrekkelijker politiek

Een aantrekkelijk en navolgbaar debat over verschillen, afgewisseld met statements van alle fracties over overeenkomsten zou de politiek aantrekkelijker kunnen maken voor nieuwe politici en het publiek. Het ‘Handboek voor Raadsleden’ kan daartoe bijdragen en is te bestellen via Berghauser Pont, De Politieke School en bij de boekhandels.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?