Groep 6 Diamant ontbijt tussen de koeien

Een eerdere editie van een Nationaal Schoolontbijt op een boerderij. ©Bernard Brosi

Op scholen is deze week het Nationaal Schoolontbijt. De groepen 6, 7 en 8 uit de gemeente Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn ontbijten op een boerenbedrijf in de buurt om meer te weten te komen over waar het eten dat ze eten vandaan komt.

Morgen, donderdag 4 november, mag groep 6 van basisschool De Diamant uit Zevenhoven naar het melkveebedrijf van Jos en Elise van Vliet aan de Schoterweg in Nieuwveen. Zij ontbijten samen met wethouder Gerben van Duin en enkele bestuursleden van De Hollandse Venen.

Met een ontbijt op een boerenbedrijf willen de gemeentes en de organiserende agrarische natuurvereniging De Hollandse Venen de schoolkinderen laten weten waar het dagelijks eten vandaan komt; en dat is dicht bij huis. Boven de koeien, in de skybox, smullen de kinderen van producten uit de buurt. Daarna krijgen ze een rondleiding met de boer en boerin over het bedrijf waar ze te gast zijn.

Verlichte proeverijenroute

Dit boerderijontbijt is ook de aftrap van de ‘Verlichte Proeverijenroute Nieuwkoop-Alphen aan den Rijn’, die vanaf volgende week in deze twee gemeenten plaatsvindt. Voor deze verrukkelijke ontdekkingstocht over het platteland zetten boeren en overige bewoners van 11 tot en met 27 november op de donderdag, vrijdag en zaterdagen van 19:00 tot 22:00 uur het licht op de gevels van ruim 110 boerenbedrijven en woonboerderijen, op de streekproducten, de boerenbedrijvigheid en het agrarisch erfgoed. Ook de molens op de route, een kerk, een vroeger gemeentehuis en een gemaal doen mee. Twintig adressen zijn één of meerdere avonden te bezoeken en her en der zijn ‘proeverijen op de boerderijen’ met producten uit de streek.

Het thema van deze route is ‘meer weten over je eten’. Het programma staat op www.verlichteproeverijen.nl en op Facebook.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?