Tijdens de kerstdagen pakken veel mensen uit. Het is een groot feest en er wordt heerlijk gekookt. Vaak krijgen mensen na al het heerlijke eten last van een opgeblazen gevoel, misselijkheid of slapeloosheid. Maar hoe pakt u deze ongemakkelijkheden nu aan? Annette ter Heijden, ex-topsporter en orthomoleculair therapeute, geeft op woensdag 7 december om 20:00 uur een gratis webinar waarin ze Kersttips deelt voor een heldere kerst, want wanneer het lijf goed werkt zal het hoofd helder zijn en blijven.

Eten tijdens de kerstdagen 

Annette vertelt: “Voor veel mensen bestaan de kerstdagen uit 3 dagen lekker en veel eten. Suikers, alcohol maar ook koolhydraten komen rijkelijk uw lichaam binnen en moeten ook afgebroken worden. Hierdoor kunnen de maag en lever het zwaar krijgen. Dit merkt u bijvoorbeeld aan opboeren. Daarnaast zijn er van de darm ook vele reacties bekend zoals diarree, constipatie, winden, krampen of bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel”. 

Welke problemen kun je verwachten bij verkeerd spijsvertering? 

“Het beste is om naar de werking van de spijsvertering te kijken. Uw voeding komt via de mond en de slokdarm in de maag terecht. De maag heeft de juiste zuurtegraad nodig (pH) om bacteriën, virussen en parasieten te doden en eiwitten te verteren”, vertelt Annette. De maag heeft graag een pH waarde rond de 2,5/3 en als die te hoog is (te weinig maagzuur) dan gaat de maag (die een spier is) meer bewegen. Die beweging is bedoeld om het zuur en de spijsbrij met elkaar in contact te brengen. U kunt dit zien als het mengen van de voeding of het in kleinere deeltjes verdelen zodat het ‘zuur’ er beter bij kan. Door verschillende voedingsfouten kan er te weinig maagzuur zijn waardoor de maag meer gaat bewegen en er een reflux ontstaat” vertelt Annette. 

Blijf bewegen en eet gezond

“Juist op de dagen waar u veel binnen zit, is het belangrijk om meer te bewegen dan u anders zou doen. Beweeg een half uurtje tot drie kwartier voor het eten. Stel u eet 2 tot 3 keer per dag dan is het verstandig om 2 tot 3 keer (of meer) te bewegen. Heeft u al last van maagproblemen? Drink met regelmaat een kop thee met rozemarijn en tijm of een glas aloë vera drank. Mochten de maagproblemen al erger zijn dan adviseer ik u om water met citroen te drinken of diverse kruiden zoals grote engelwortel, karwijvrucht of kamillebloem in uw thee te doen. Als u twijfelt over de combinatie van kruiden en medicijnen, neem dan gerust contact op”, eindigt Annette. 

Meld u aan via de website

Het webinar ‘Kersttips voor een heldere kerst’ vindt plaats op woensdag 7 december om 20:00 uur. Aanmelden is gratis en mogelijk via www.fysikosvoeding.nl/webinar. Voorafgaand aan het webinar ontvangen deelnemers een e-mail met link naar de livestream (ter attentie: controleer uw spam box).

Fysikos Voeding 

Annette heeft zich als ex-topsporter veel met voeding en voedingsstoffen bezig moeten houden om optimaal te kunnen presteren. Nu is zij werkzaam als orthomoleculair therapeut en kijkt naar de stoffen die het lichaam opneemt. U kunt bij haar terecht met vragen over overgewicht, darmklachten, voeding bij sport, fibromyalgie, de huid, diabetes, maagklachten, voeding tijdens de zwangerschap, voeding voor baby’s/peuters/kleuters en bijvoorbeeld het immuunsysteem. Wanneer u contact wenst voor meer informatie stuur dan een e-mail naar annette@fysikosvoeding.nl of bel +31 (0)6 47 822 108.