Burgemeester Liesbeth Spies, Hoogheemraad Sjaak Langeslag, stadsomroeper Peter Vos en wethouder Gerben van Duin. ©Grace Mooy-Broekens

In Boerderij Smolensk van Jan Spelt is dinsdag 9 november het startsein gegeven van de ‘Verlichte Proeverijenroute’. Dit project streelt het oog van liefhebbers van streekproducten en leidt langs 113 verlichte locaties in de landschappelijke gebieden rond de gemeenten Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn. Bovendien kunnen de bezoekers op een aantal locaties hun smaakpapillen bevredigen.

“Meer weten over je eten”

Op negen avonden (drie maal donderdag tot en met zaterdag) in de periode van 11 tot 27 november staan op (woon)boerderijen en andere beeldbepalende objecten als gemalen, molens en kerken schijnwerpers gericht wat het gebied een feeërieke uitstraling geeft.

Doelstelling van het project is, aldus organisator De Hollandse Venen, “meer verbinding tussen boer en burger te krijgen, meer kennis bij de burger over voedselproductie, meer binding tussen producent en consument. Kort gezegd voor de burger ‘meer weten over eten’.”

Opening

Dinsdag ontvingen gastheer Jan Spelt, Ben Verkleij, voorzitter van De Hollandse Venen, en Lyanne de Laat, instigator en coördinator van Verlichte Proeverijen ruim honderd gasten voor de officiële start van het project. Onder regie en op vragen van dorpsomroeper Peter Vos spraken burgemeester Liesbeth Spies, wethouder Gerben van Duin en Hoogheemraad Sjaak Langeslag, gepaard met enkele behartenswaardige opmerkingen, hun waardering uit voor de ‘Verlichte Proeverijenroute’.

Spies zei dat Alphen graag aansluit bij het project en pleitte voor het meer kopen van lokale voedselproducten. “Boeren kleuren ons landschap. Onderling begrip tussen burgers en boeren is dus belangrijk. Boeren moeten het voortouw nemen in de duurzaamheidsdiscussie.”

Langeslag noemde de ‘fantastische’ Molenviergang  belangrijk voor het houden van droge voeten in een landschap dat vier meter onder zeeniveau ligt.

Volgens de Nieuwkoopse wethouder Van Duin zijn de boeren in het Groene Hart duurzaam genoeg bezig en is hij van mening dat ‘Den Haag’ dit eens ter plaatse zou moeten aanschouwen. “De kwaliteit van leven is naast bewegen en sport vooral gebaat bij gezond voedsel.”

Lichten ontsteken

Na de toespraken ging iedereen naar buiten waar na aftellen Spies en Van Duin samen de verlichting ontstaken. Vervolgens kon binnen het proeven beginnen.

Een lijvig programmaboek (eindredactie Lyanne de Laat en lay-out Josefien Versteeg) gaat diep in op de landschapsgeschiedenis van het gebied. Bovendien worden alle verlichte boerderijen en objecten er uitgebreid in beschreven. Het is meer dan een Programma & Routeboekje, het is een waardevolle beschrijving van geschiedenis en het heden van landschap en boerenstand. Het laat ook zien hoe grondig de voorbereiding door Lyanne de Laat en haar kompanen is geweest.

Programma en route

Het routeboekje is online te vinden via deze link en voor 3 euro te koop op diverse locaties.