Foto: Ter illustratie. © Pixabay

Zodra het weer kouder wordt, neemt de buitendienst van de gemeente Nieuwkoop dag en nacht maatregelen om de gladheid op wegen en fietspaden te bestrijden. Hiervoor worden weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten gehouden en wordt er vaak in de avonden preventief zout gestrooid. Afhankelijk van het weer kan er ook vroeg in de ochtend gestrooid worden.

Echter kan de buitendienst niet overal tegelijk strooien. Zo laat de gemeente Nieuwkoop weten dat de prioriteit van het strooien ligt bij hoofdwegen, fietspaden, schoolroutes en doorgaande wegen. Om trottoirs ook voor iedereen begaanbaar te maken – ten tijde van gladheid – doet de gemeente een beroep op haar inwoners.

Zo geeft de gemeente de tip om eerst het eventuele sneeuw weg te vegen en daarna pas te strooien. Bij het vegen is het belangrijk om goten en rioolputten vrij te houden. Is er sprake van een dikke ijslaag? Dan kan er het best met zand gestrooid worden. Ook laat de gemeente weten dat men aan het milieu moet denken, door matig gebruik te maken van strooizout.

Lees ook: Cyclus controleert afval in minicontainers op verzoek van gemeente Nieuwkoop

Inwoners kunnen – bij voldoende voorraad – tijdens kantoortijden strooizout ophalen bij de gemeentelijke buitendienstlocatie aan de Schoterhoek 33 in Nieuwveen. “Tijdens een landelijke zoutschaarste wordt de uitgifte van strooizout aan particulieren gestaakt, wees er dus op tijd bij met het inslaan van strooizout”, meldt gemeente Nieuwkoop