Burgemeester Robbert-Jan van Duijn opent vrijdag 1 april de expositie ‘Tulpenmanie’. In de hal van het gemeentehuis op het Teylersplein in Nieuwveen is daar ruimte voor vrijgemaakt. De tentoonstelling duurt de hele maand april en is gratis toegankelijk.

LEES OOK:
Kom d’r In viert lustrum in thema tulp

In 1593 kreeg Carolus Clusius van de Oostenrijkse ambassadeur in het Ottomaanse Rijk, de Vlaamse edelman Ogier Gisleen van Busbeke, een paar tulpenbollen, die deze op zijn beurt van de Turkse sultan Süleyman I had gekregen. Clusius plantte de bollen in de ‘Hortus Botanicus’ van Leiden. De belangstelling voor tulpen was enorm. De tulpenhandel leidde tot geweldige speculatie. De tulpenmanie in de Gouden Eeuw van 1634 tot 1637 werd de eerste financiële bubble in de wereldgeschiedenis. De meest begeerde tulp was de Semper Augustus. Hiervoor werd zelfs een keer een prijs betaald gelijk aan de waarde van een Amsterdams grachtenpand.

Consumententest
De Semper Augustus

Jarenlang hebben bollenkwekers tevergeefs geprobeerd opnieuw de Semper Augustus te kweken. ‘Vd Slot Tulips’ lijkt er na jaren in geslaagd te zijn. Het bollenseizoen is al bijna voorbij, maar de eerste resultaten zijn bemoedigend; de prachtige rode tulp met witte vlammen was even te zien. Alvorens de bol op de markt te brengen, wil dit bedrijf een consumententest doen dit voorjaar. Het stelt hiervoor vijftig bollen via de Stichting Zet Nieuwkoop op de Kaart beschikbaar.  De stichting viert dit jaar het eerste lustrum van de ‘Kom d’r In’ bijeenkomsten en werkt daarom mee aan deze consumententest.

Burgemeester Van Duijn en de genodigden voor de opening van de expositie ontvangen een exemplaar van de nieuwe Semper Augustus. Wie mee wil doen aan de test kan een e-mail sturen aan aanmelden@museumkomdrin.nl.