Nicolette Caspers heeft enorme zin in haar nieuwe uitdaging. ©Jade Harms

Voor het eerst heeft de gemeente Nieuwkoop een vrouwelijke gemeentesecretaris. Nicolette Caspers volgde op 1 januari Govard Slooters op. Slooters heeft deze functie sinds 2007 vervuld en doet nu een stapje terug. Tijd voor een nadere kennismaking.

Ze heeft er zin in. Dat spat er aan alle kanten vanaf. Vier jaar geleden werd ze afdelingsmanager Publiekszaken bij de gemeente Nieuwkoop en nu is ze benoemd tot gemeentesecretaris/ algemeen directeur. Nadat Govard Slooters had aangegeven geleidelijk te willen afbouwen naar zijn pensioen, moest gezocht worden naar een opvolger. Caspers paste in het ‘plaatje’ maar heeft, net als ieder ander, gewoon moeten solliciteren. “Ik ben heel blij dat ik het stokje van Govard mag overnemen”, zegt ze. “Het voordeel is natuurlijk ook dat ik de organisatie al ken.”

Moeder van vijf

De 51-jarige Caspers komt uit de Bollenstreek. Een geboren en getogen Noordwijkse en moeder van vijf kinderen. “Allemaal twintigers”, zegt ze lachend. Drie van haar zelf en twee van haar echtgenoot. “Die voelen ook als mijn eigen kinderen. De jongste woont nog thuis.” Ze zegt het leuk te vinden om te zien hoe ze alle vijf met elkaar omgaan.

Ervaring om leiding te geven aan een organisatie heeft ze voldoende. Oorspronkelijk komt ze uit de commerciële wereld. Ze had een incasso- en detacheringsbureau, maar toen er een vacature was bij de gemeente Noordwijk besloot ze de overstap naar de overheid te maken. “Daar heb ik negen jaar gewerkt als beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid.”

Grand tour door Nieuwkoop

Vier jaar geleden kwam ze naar Nieuwkoop. “Toen ik hier kwam, ben ik samen met een collega met een bus door Nieuwkoop gereden en heb ik een ‘grand tour’ gekregen.” Het resultaat is dat ze verliefd op Nieuwkoop is geworden en er diep in haar hart wel zou willen wonen. Lachend: “Maar ja…, dat heb ik niet alleen voor het zeggen.”

Nog even over het werk; wat houdt dat eigenlijk in, gemeentesecretaris/algemeen directeur? Caspers: “Als gemeentesecretaris adviseer je het college en algemeen directeur ben je van de ambtelijke organisatie.” Zij moet haar aandacht dus verdelen tussen Ter Aar en Nieuwveen. “Klopt. Er wordt normaal gesproken heel wat heen en weer gependeld, maar in verband met corona wordt vaak vergaderd met Teams of thuis gewerkt.”

Voor dat pendelen is er een dienstfiets beschikbaar. Daar maakte ze ook gebruik van. Ze is namelijk heel sportief. “Als het niet te koud is en het regent niet, kom ik op de racefiets naar mijn werk. Ik geniet ervan als ik over de Vriezenweg de gemeente binnenrijd.”

Werkgeluk

Voor Nicolette Caspers is werkgeluk belangrijk. “Medewerkers moeten met plezier naar hun werk kunnen gaan in een goede omgeving, maar ook dat je kunt ontwikkelen naar een andere functie. Medewerkers krijgen hier de gelegenheid om zich te ontwikkelen.’’ Daar is ze zelf een goed voorbeeld van. Verder vindt ze dat je successen moet vieren. Daar kan niemand tegen zijn.