Directeuren Marijke Kieboom en Ruud van Geene in het centrale hart van IKC De Vaart. ©Anke Steffers

Het nieuwe schooljaar is begonnen. Voor elk kind spannend, maar nog veel spannender als je naar een hele nieuwe school gaat. Zoals de kinderen die in Ter Aar naar school gaan. Hun school is onderdeel van het nieuwe Integraal Kindcentrum De Vaart.

Het geduld is flink op de proef gesteld. Al in 2005 werd gesproken over de mogelijkheden van een nieuwe school/scholencomplex. In 2014 werden de ideeën door de gemeente uit de ijskast gehaald en werd de locatie aangewezen. Het opschuiven van de tennisbanen en voetbalvelden was hiervoor nodig, want er was flink veel ruimte nodig.

In het IKC in Ter Aar zit namelijk niet alleen de school met vijfhonderd leerlingen en een schoolteam van 45 mensen, het is ook het onderdak van Stichting Kinderopvang Liemeer, Kindcentrum De Boomhut, het Centrum voor Jeugd en Gezin, Bibliotheek Rijn en Venen, Poels Horeca en sporthal De Vaart.

Korte vakantie

Directeuren van basisschool De Vaart, Ruud van Geene en Marijke Kieboom, hebben een korte vakantie gehad. “De eerste week van de vakantie moesten de oude schoolgebouwen leeg en de laatste twee weken zijn we alleen maar bezig geweest met de school startklaar te maken.”

Kieboom zit al vanaf het begin in het projectteam. “Vanaf het eerste vlekkenplan tot en met het gebouw indelen zijn we betrokken geweest, samen met de partners”, vertelt zij. “We mochten zelf bedenken welke gebruiksruimtes we wilden en hadden korte lijntjes met de architecten. Ook het team werd erin betrokken. Het moest aansluiten op het onderwijs dat wij wilden verzorgen.”

Unitonderwijs
Een open leerplein. ©Anke Steffers

Dat onderwijs waarover Kieboom spreekt, heet unitonderwijs. “We hebben vier heterogene groepen”, legt Ruud van Geene uit. “Een beetje vergelijkbaar met de vroegere combinatiegroepen. Er is een groep 1/2, een groep 3/4, een 5/6 en een 7/8. Die heterogene groepen werken met elkaar op een unit. Binnen deze unit heb je een aantal basisgroepen. Daarin heb je een eigen leerkracht en je komt er steeds samen, zoals bij de start van de dag en bij het eten.” Binnen de unit waaieren de kinderen uit. “Pietje gaat naar juf Marianne voor rekenen, Jantje heeft iets meer instructie nodig, die krijgt rekenen bij meester Kees. Dat is de kern van het unitonderwijs. Werken op niveau binnen de eigen unit. De open leerpleinen waar ze kunnen leren en spelen, soms met en soms zonder begeleiding, dragen hieraan bij.”

Omdat de school vijfhonderd leerlingen herbergt, waren ouders bang dat de sfeer verloren ging. “Maar juist door de units blijven de groepen klein. En de kinderen krijgen niet te veel vrijheid. Daarbij hoeven kinderen, door het geregeld verplaatsen binnen de unit, niet meer de hele dag achter hun tafel in eenzelfde ruimte te blijven zitten. En er zijn vele zitjes verdeeld over de unit, de kinderen kunnen zelfs liggend een boek lezen.”

Pluspunten

Een groot pluspunt is dat het sportveld van TAVV gebruikt mag worden voor bewegingsonderwijs. En naast de in het IKC aanwezige sporthal – waar verenigingen in de avonduren gebruik van maken, evenals van de horecaruimte – zijn er op de eerste en tweede verdieping balkons waar spelenderwijs schoolopdrachten gedaan kunnen worden. Ook de theaterzaal en de werkplaats zijn een welkome aanvulling. Evenals de bibliotheek die na schooltijd openbaar is. Een groot deel van het buitenterrein is openbaar speelterrein, nog een mooi extraatje.

Samenwerkingsschool

Een overtuiging of godsdienst is op De Vaart niet leidend. “We zijn een samenwerkingsschool. Er is volop ruimte voor verschillende opvattingen, het gaat om de persoonsontwikkeling van de leerlingen. We werken met een schoolmethode die met thema’s uitlegt dat er verschillen zijn en dat je wat te kiezen hebt. Met het doel dat de leerlingen weten dat ze kunnen zijn wie ze zijn, en kunnen worden wat zij willen worden.”

Gisteren opende de school haar deuren voor de leerlingen. De bibliotheek is nog niet gereed, het interieur kon niet op tijd worden geleverd. Veel groen moet nog geplant worden. Er komen nog kippen en konijnen én moestuinen voor een veelzijdige schoolomgeving. En er zijn nog veel kleine klusjes te doen. Maar de onderwijsruimtes zijn klaar. “De ouders mogen de school zaterdag bekijken. Dan is er een open dag waarbij de leerlingen rondleidingen verzorgen.”

Veel zin in

Echt spannend vonden de directeuren de eerste schooldag niet. “We hebben er zo lang naar uitgekeken. Natuurlijk zal iedereen zijn weg moeten vinden, maar we hebben overal over nagedacht. Voor iedereen is het nieuw. Nieuwe tradities en nieuwe rituelen moeten nog gevormd worden. Maar we hebben er ongelooflijk veel zin in.”

KIJK OOK:
Een videoreportage van de nieuwe basisschool De Vaart


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?