Burgemeester Robbert-Jan van Duijn overhandigt het echtpaar Gerritsen de trouwakte van 60 jaar geleden. ©Ruud Mooy

Zestig jaar geleden, op 4 september 1961, trouwden Wil Pape (82) en Herman Gerritsen (88) in hun toenmalige woonplaats Badhoevedorp. Meer dan voldoende reden voor burgemeester Robbert-Jan van Duijn om dit diamanten koppel op 22 september namens de gemeente Nieuwkoop te komen feliciteren.

ECHTPAAR GERRITSEN:
“Je moet in staat zijn om water bij de wijn te doen”

In hun nieuwe appartement in Langeraar blikken Wil en Herman terug op hun lange verbintenis. De twee ontmoetten elkaar in de R.K. kerkgemeenschap in Badhoevedorp 66 jaar geleden. “We kregen verkering, maar door de woningnood konden wij geen huis krijgen en trouwden pas zes jaar later. We kochten een woonark in Weesperkarspel waar we zeven jaar woonden. Een groter huis in Rijnsaterwoude volgde.”

Hun leeftijd en lichamelijke conditie deed het paar besluiten het huis in 2020 te verkopen waarna zij in de nieuwe huurwoning in Langeraar neerstreken. “We hebben het hier zeer naar onze zin.”

Werk

Herman Gerritsen, opgegroeid in Deventer, toog destijds voor zijn werk bij het toenmalige Fokker vliegbedrijf op Schiphol naar het westen. In Badhoevedorp ontmoette hij Wil Pape. Hij werkte zijn hele werkzame leven als technisch monteur bij Fokker en is daar op 65-jarige leeftijd gepensioneerd. Wil Pape heeft als gezinshulp enkele jaren in Badhoevedorp gewerkt, maar heeft zich verder volledig op de het gezin gericht.

Gezin

Het echtpaar kreeg een dochter Marian, die aanwezig is tijdens dit bezoek van de burgemeester, en een zoon, Edo. Een ingrijpende gebeurtenis is het overlijden van Edo die 26 jaar geleden door een voertuig overreden werd. Hij was toen 26 jaar. Marian heeft haar ouders twee kleindochters geschonken en er is inmiddels een achterkleinzoon van een half jaar.

Hobby’s

De bruid schikte graag bloemen en naaide daarnaast graag. Haar man bouwde zelf modelvliegtuigen en liet die vliegen op vliegveld Teuge bij Deventer. Daarnaast was en is lezen en klassieke muziek luisteren belangrijk in huize Gerritsen. Herman zong in een koor en heeft vroeger motor gereden.

Gezondheid is een belangrijk aspect van het ouder worden, zo ook bij echtpaar Gerritsen. Herman heeft altijd gefietst naar zijn werk op Schiphol. Momenteel zijn er zorgen over zijn gezondheid. Het echtpaar is wel goed ter been.

Trouwakte

Burgemeester Robbert-Jan van Duijn verrast het echtpaar met een kopie van hun trouwakte uit het archief van de gemeente Haarlemmermeer. De akte is mooi ingelijst. De overhandiging aan de jubilarissen – het gebaar is door Van Duijn zelf geïnitieerd – wordt zeer gewaardeerd.

Over wat nodig is om een huwelijk zo lang in stand te houden, zegt het diamanten echtpaar in koor: “In staat zijn om water bij de wijn te doen.”

Zondag 26 september wordt het diamanten jubileum met alle familieleden in Hermans ‘Deventer’ gevierd.