De Senioren en Veiligheidsmaand helpt bij en tegen (online) criminaliteit

De maand april is door het ministerie van Justitie en Veiligheid uitgeroepen tot de ‘Senioren en Veiligheidsmaand’. Senioren krijgen nuttige informatie en concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van (online) criminaliteit en over wat ze moeten doen als het wel gebeurt.

Onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ is er aandacht voor verschillende vormen van criminaliteit: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp en sms), phishing, spoofing en online veiligheid.

Hoewel ouderen in algemene zin niet vaker slachtoffer worden van strafbare feiten dan mensen in andere leeftijdsgroepen is ieder slachtoffer er een te veel. Politie en de Fraudehelpdesk zien sinds de coronacrisis een verschuiving in de criminaliteit. Zo is het aantal slachtoffers van hulpvraagfraude fors toegenomen en worden babbeltrucs gebruikt waarbij oplichters ‘hulp’ aanbieden.

Slachtofferschap kan iedereen overkomen en dus ook elke oudere. Daarom krijgen zij via de campagne concrete tips om slachtofferschap zoveel mogelijk te voorkomen. Wanneer een oudere toch slachtoffer is geworden, is het van belang dat dit bespreekbaar is en zij aangifte doen. Hiervoor geeft de campagne eveneens tips. Deze (universele) informatie en tips kunnen natuurlijk ook door anderen worden benut, zoals bijvoorbeeld (klein)kinderen, buren en verzorgers.

Tips en webinars

Op de website www.maakhetzeniettemakkelijk.nl is veel te vinden over de verschillende vormen van criminaliteit. Donderdag 15 april is er een webinar over vormen met ‘spoofing’ in de hoofdrol. Bij spoofing wordt een trucje gebruikt om een andere identiteit aan te nemen. Op donderdag 22 april is er een webinar waarin online veiligheid centraal staat. Deze webinars beginnen om 10:30 uur en zijn gratis te volgen via de website. Aanmelden is niet nodig. U kunt vlak voor aanvang naar de website en klikken op de lange, groene button.

Babbeltiplijn

Naast digitale informatie op de website is in april ook een speciaal telefoonnummer beschikbaar om persoonlijke tips te krijgen of om een verhaal als slachtoffer kwijt te kunnen. Deze speciale Babbeltiplijn is op alle woensdagen in april te bereiken tussen 9:00 en 17:00 uur op 030-3400670.

Bron: www.nieuwkoop.nl


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?