Damesgym bij Kwiek “Iedereen kan op haar eigen niveau meedoen”

Het voelt wat nostalgisch als ik deze woensdagavond de deuren van De Ringkant in Nieuwveen betreed. De dames dragen dezelfde gymschoenen als ik 25 jaar geleden en de zaal is nog precies hetzelfde. De dikke matten ogen herkenbaar en het brengt mij even terug naar de gymles van vroeger.

De warming-up is net begonnen en ik word warm onthaald door Sara van der Vlugt, in het dagelijks leven leerkracht op basisschool De Veenvogel in Nieuwveen. Trainster Lieke is vanavond verhinderd, ook is een aantal leden afwezig vanwege ziekte.

Vertrouwen

De leeftijd van de dames varieert van 23 tot 68 jaar, maar iedereen is welkom. Er hangt een ontspannen, gezellige onderlinge sfeer in de groep. Het overgrote deel heeft een verleden met gym, maar er zijn ook dames zonder ervaring. “Het fijne is dat iedereen op haar eigen niveau kan meedoen”. Wat ook opvalt, is dat iedereen elkaar helpt en ondersteunt tijdens de oefeningen, er is onderling veel vertrouwen.

Na de warming up doen de dames verschillende oefeningen; van de rekstok tot oefeningen op de dikke mat. Het ziet er indrukwekkend uit en vereist zowel spierkracht als lenigheid. De oudere dames van de groep zien er dan ook fit uit en zullen hun kleinkinderen op het klimrek in de speeltuin makkelijk bij kunnen houden.

Wekelijks sportmoment

De dames doen niet mee aan competities en hebben daar ook geen ambitie toe. “Wij zien het echt als ons wekelijkse sportmoment, het is puur recreatief.” 

Sportvereniging Kwiek is momenteel de enige vereniging in de gemeente Nieuwkoop die damesgym aanbiedt. “Iedereen is welkom om een gratis proefles te volgen op woensdag om 19:30 uur. Aanmelden voor de proefles kan via de Kwiek website, maar ook zonder aanmelding kun je gewoon een keer binnenlopen én meedoen.”

www.kwieksportvereniging.nl