Lijsttrekker Jop van der Pijl. ©D66 Nieuwkoop

D66 Nieuwkoop presenteert het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

Het 41-pagina dikke programma van de partij, die zich profileert als enige progressieve partij van de gemeente Nieuwkoop, heeft als titel ‘Kijk verder dan morgen’. Lijsttrekker Jop van der Pijl vindt dat het tijd is voor politiek die vooruit durft te kijken: “Er komen uitdagingen op ons af. De bevolking vergrijst, huizen zijn te duur voor starters, niet iedereen krijgt dezelfde kansen en het klimaat verandert. Er is geen tijd meer te verliezen om aan de slag te gaan met de grote vraagstukken van deze tijd.”

Goed wonen

De aanpak van de wooncrisis heeft in het programma van D66 Nieuwkoop een eigen hoofdstuk. De partij presenteert hierin het plan om meer de hoogte en minder de breedte op te zoeken. D66 Nieuwkoop maakt een duidelijke keuze voor het versneld toevoegen van appartementencomplexen voor alleenstaanden en stellen, dicht bij de voorzieningen. Deze woningen zijn volgens de partij ideaal voor ouderen en jongeren.

De partij heeft ook voorstellen om de starters sneller in aanmerking te laten komen voor een woning, zoekt plekken voor een groen park en wil werken aan meer wandelmogelijkheden rond ieder dorp. De partij blijft hameren op beter openbaar vervoer en verkeersveiligheid. Kandidaat-raadslid Marcel Touw (#3) loopt zich warm voor de woonportefeuille: “Ik vind het belangrijk dat iedereen op een veilige en gelukkige manier in de gemeente kan wonen.”

Gelukkig leven

In het hoofdstuk ‘Gelukkig leven’ presenteert D66 Nieuwkoop haar visie op het gebied van sport, cultuur, zorg en onderwijs. Alle inwoners moeten volgens de sociaal-liberale partij kunnen meedoen aan sport, muziek, toneel of andere activiteiten. De financiële positie mag geen reden zijn om buitenspel te staan in het verenigingsleven.

Speciaal voor kinderen wil D66 Nieuwkoop werken aan een ‘rijke schooldag’ met sport, muziek en toneel, in samenwerking met de lokale verenigingen. Verder komt de partij met plannen op het gebied van inclusiviteit en diversiteit. Zo wil D66 Nieuwkoop dat mensen anoniem kunnen solliciteren, de bekendheid van het ‘Meldpunt discriminatie’ wordt verbeterd en Nieuwkoop een dementievriendelijke gemeente wordt.

Groene omgeving

D66 Nieuwkoop toont haar groene profiel met een plan voor het planten van drieduizend bomen en door zich duidelijk uit te spreken over de noodzaak van krimp van Schiphol. Daarnaast is er het voorstel voor ‘energiewinkels’ waar inwoners advies op maat kunnen krijgen over verduurzaming van hun woning. Kandidaat-raadslid Annette Pietersen wil zich blijven inzetten voor deze onderwerpen: “Ik hoop dat de gemeenteraad in de komende vier jaar wat minder gaat kijken naar wat er moeilijk is en meer gaat kijken naar wat er mogelijk is.”

Volgens lijsttrekker Van der Pijl is klimaat hét onderwerp van de verkiezingen: “Er staat een klimaatcrisis voor de deur die nu onze aandacht verdient. We moeten deze uitdaging samen aangaan. Wij kijken verder dan morgen.”

Het volledige verkiezingsprogramma is te lezen via:

www.D66.nl/Nieuwkoop