Column Eric Brandes: ‘Planten pakken hun voortvarende voorjaarsgroei weer op’

De Paarse Dovenetel in Noorden – Zevenhoven. ©Eric Brandes

Na een kleine winterdip pakken planten hun voortvarende voorjaarsgroei weer op. Zeker op de zonnige zuidhelling van de Rooie Dijk bij Noorden-Zevenhoven. Mooie soorten als Vroegeling, Madeliefje, Klein Kruiskruid, Kleine Veldkers, Paarse Dovenetel, Grote Ereprijs, Klein Hoefblad en Groot Hoefblad, allemaal in bloei.
 
Daarnaast Kleine Leeuwenklauw, Schapenzuring, Knolboterbloem, Gewone Hoornbloem, Gewone Raket en Duizendblad die volop vegetatief aanwezig zijn.
Alle genoemde soorten zijn dan wel heel algemeen, maar daarom niet minder interessant.
 
Ik hou van planten en vind ze allemaal even mooi. Met grote of kleine bloemen, zeldzaam of algemeen, het is mij om het even. Ze zijn van uiterst belang voor een groot aantal insecten en dat is wat telt.
Foto’s
Eric Brandes is naast een goed verteller ook een goede fotograaf. Op zijn Facebookpagina plaatste hij heel veel moois. Bijna niet te geloven dat dit allemaal gewoon in Nieuwkoop te vinden is. Hieronder vind je een selectie. Bij alle planten vind je de naam van de plant en soms een extra uitleg.
 
Grote Ereprijs. ©Eric Brandes

 

Klein Hoefblad. ©Eric Brandes
Klein Hoefblad. ©Eric Brandes
Klein Kruiskruid. ©Eric Brandes
Kleine Veldkers is een mooie soort die soms behoorlijk kan woekeren in moestuinen. Dit plantje is lekker pittig van smaak. ©Eric Brandes
Madeliefje. ©Eric Brandes
Krokus. ©Eric Brandes
Vroegeling. ©Eric Brandes
De Kleine Leeuweklauw is in gemeente Nieuwkoop zeer zeldzaam. De Rooie Dijk is de enige plek in deze gemeente waar deze plant groeit. ©Eric Brandes
Groot Hoefblad. ©Eric Brandes
Eric Brandes 

Eric Brandes woont in Noorden en is vrijwilliger bij Natuurmonumenten, vrijwilliger bij Floron – een landelijke organisatie op het gebied van inheemse planten – én bloemenambassadeur van Natuurmonumenten waarmee hij inheemse wilde bloemen promoot. 

De Nieuwkoper deelt geregeld foto’s en video’s van deze Noordenaar om te laten zien hoe mooi de natuur in onze gemeente is.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?