De bouw van een merelnest in de tuin van Eric Brandes. ©Eroc Brandes

Eric Brandes is vrijwillige boswachter bij Natuurmonumenten. Op Facebook vertelt hij regelmatig over wat hij ziet en wat hem opvalt in de natuur. Vandaag heeft hij het over zijn eigen tuin in Noorden.

 “Elk voorjaar is het weer spannend waar de vogels hun nest gaan bouwen. Voor mij de reden om zo min mogelijk in de buurt aanwezig te zijn. Toch schenken ze weinig aandacht aan mijn werkzaamheden in de tuin. Ze gaan gewoon door en zien mij als een onderdeel van hun gebied.

In dit geval is mevrouw Merel druk doende een deel van de tuin te ontdoen van mos. Elk jaar een nest met uitvliegende jongen. Dit jaar zelfs, ondanks dat een paar kauwen vijf meter boven het nest een nestkast hebben bezet. En een ekster op nauwelijks 50 meter met nest, maar bijna dagelijks in mijn tuin aanwezig, omdat hier veel insecten te halen zijn.

Ik geloof ook weinig van al die verhalen over stelende en rovende ekster en de kraaienbende. Natuurlijk worden er nesten leeggehaald, maar dat is natuur. De merel ‘rooft’ ook veel wormen uit mijn tuin. En wormen zijn toch nuttig. Dus ehhh, is mevrouw Merel schadelijk. Enne, de ekster dus nuttig.”

Eric Brandes 

Eric Brandes woont in Noorden en is vrijwilliger bij Natuurmonumenten, vrijwilliger bij Floron – een landelijke organisatie op het gebied van inheemse planten – én bloemenambassadeur van Natuurmonumenten waarmee hij inheemse wilde bloemen promoot.