Carlo Verzijl (59) woont in Zevenhoven en is recent omgeschoold tot vrachtwagenchauffeur, zijn droombaan! Zwerfvuil is hem al langere tijd een doorn in het oog en sinds hij de app HelemaalGroen ontdekte is het een sport geworden om afval op te ruimen en zijn gelopen route te registreren. Hij vindt het een prachtig idee dat er achter hem geen vuil meer ligt. Sinds kort is Carlo lid van de Rotaryclub Leefklimaat waar hij anderen inspireert de app ook te gaan gebruiken. Vrachtwagenchauffeurs willen nog wel eens afval uit hun auto gooien, dat zal Carlo nóóit gebeuren. 

Ondersteuning door gemeente 

De Gemeente Nieuwkoop gaf hem prikstokken, ringen en vuilniszakken te leen. Die worden goed gebruikt bij acties van de Rotaryclub Leefklimaat. Als liefhebber van  langeafstandspaden heeft Carlo altijd opruimmateriaal bij zich. Al wandelend ontdekt hij nieuwe, tot dan voor hem onbekende gebieden. Vindt hij daar grotere hoeveelheden afval dan meldt hij dat via de BuitenBeter app, waarna alles vlot wordt opgehaald. Elke keer als Carlo bezig is met vuilruimen krijgt hij duimpjes en complimenten.  Hoe gaaf is dat!  

Waterschap 

Gemeente Nieuwkoop valt onder het Hoogheemraadschap Rijnland en ook deels onder het Waterschap AGV dat sponsor is van HelemaalGroen. Hiermee wil het Waterschap bewustwording omtrent zwerfvuil helpen vergroten en de hoeveelheid plastic die in het water terechtkomt verminderen.  

Zo werkt HelemaalGroen 

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie  app.helemaalgroen.nl  De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige 13.204 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is handig je route te kunnen  zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land www.helemaalgroen.nl 

Dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen. Het mooie is dat iedereen kan meedoen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel; je bepaalt zelf de route zodat het nooit verveelt.  

De Gemeente Nieuwkoop  telt nu 15 deelnemers bij ANBI Stichting HelemaalGroen, daar kan nog best wat bij. Doe jij ook mee? Samen kleuren we Nederland groen.  

Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.