Afgelopen 12 februari vond de start van de campagne ‘Eén tegen Eenzaamheid’ plaats. Tijdens de drukbezochte bijeenkomst spraken de gemeente en verschillende organisaties met elkaar over wat eenzaamheid is, hoe het herkend kan worden en wat er tegen gedaan kan worden.

Tijdens de start van de campagne stond er een boodschap centraal: eenzaamheid moeten we samen aanpakken. Niet alleen onder senioren komt eenzaamheid veel voor: eenzaamheid komt voor onder alle leeftijden in de samenleving en wordt op alle leeftijden ervaren als een belemmering.

“Zo ervaart 1 op de 3 van de volwassen inwoners gevoelens van eenzaamheid. Onder 75-plussers is dit zelfs meer dan de helft. Ook in Nieuwkoop is eenzaamheid aan de orde. We willen met zoveel mogelijk partijen een lokale aanpak tegen eenzaamheid opzetten”, meldt gemeente Nieuwkoop.

Lees ook: Gemeente Nieuwkoop stimuleert gebruik van wasbare luiers

Wethouder Bernadette Wolters gaf het startsein door haar handtekening te zetten onder vijf belangrijke pijlers van de campagne: bestuur commitment, creëer een sterk netwerk, betrek mensen, eenzamen zelf, werk aan een duurzame aanpak én monitoring en evaluatie.

Tijdens de bijeenkomst spraken onder andere de gemeente, kerken, dorpsraden en de politie met elkaar over wat eenzaamheid is. “Veel ideeën werden geopperd, van het herintroduceren van de telefooncirkel, verbindingen maken tussen ouderen en jongeren tot gezamenlijke woonvormen voor ouderen”, aldus gemeente Nieuwkoop.

Op woensdagavond 18 maart vindt er een vervolgbijeenkomst plaats en gaan alle partijen verder met de eerder geopperde ideeën. Aanwezig zijn? Dan kun je je inschrijven via goedleven@nieuwkoop.nl.