De burgemeester en de politie gingen vanmiddag in gesprek met inwoners van Nieuwveen over de fout gelopen jaarwisseling in het dorp. Zo’n veertig inwoners en aanwezigen van het feest waaraan de ME uiteindelijk een eind maakte, hadden behoefte aan het praatje en togen naar het Liemerhof.

Zowel jongeren als ouderen verzamelen zich op het plein voor supermarkt COOP waar de politie een koffiekar heeft geplaatst. De opkomst is zo groot dat de gemeentewoordvoerder extra koffie laat komen vanuit het gemeentehuis.

De boosheid van veel aanwezigen is nog steeds zichtbaar en hoorbaar. Hier en daar wordt een traan gelaten. Veel aanwezigen willen niet met ons praten. Eén vrouw geeft aan dat ze eerst het verhaal van de politie en burgemeester wil horen, alvorens ze wil praten.

“Ze sloegen me tegen de grond”

Een jongeman van 22 uit De Hoef wil zijn verhaal wel doen. “Er gebeurde niks”, begint hij. “We dronken bier, waren aan het zingen. En ineens kwam de ME aanrijden. Ze waarschuwden wel dat we moesten vertrekken. Maar nog geen seconde later had ik een knuppel in mijn nek. Ik rende weg, maar bedacht me dat mijn fiets er nog stond. Daarom liep ik terug met mijn handen omhoog en riep dat ik mijn fiets wilde pakken. Maar er was niet met ze te praten. Ze sloegen me tegen mijn benen. Daardoor viel ik op de grond. En toen sloegen ze me op mijn rug. Toen kon ik pas weg komen.”

De jongeman vertelt dat hij een flinke blauwe plek op zijn bovenbeen heeft. “Ik wil dat dit verhaal verteld wordt, precies zoals het gegaan is. Het was gewoon hartstikke gezellig, er was echt niets aan de hand. En ineens was het klaar.”

De burgemeester (tweede van rechts) praat met ongeruste inwoners. ©Anke Steffers
“Agenten voelden zich niet veilig”

Een agent die aanwezig is vanmiddag had vrijdag dienst tot 23:00 uur. De sfeer op de kruising van de Muggenlaan met de Dorpsstraat was gezellig, geeft zij aan. “Omdat mijn dienst erop zat, ben ik vertrokken. Ik was er dus niet bij toen de ME kwam. Over de aanleiding heb ik gehoord dat agenten rond 1:00 uur ter plaatse waren en zich niet veilig voelden. Zij trokken zich, voor hun eigen veiligheid, terug en schakelden daarop de ME in.”

Een jongere die met haar praat, geeft aan dat, toen de ME rond half 3 kwam, het groepje dat klierde al vertrokken was. “We werden echt overvallen.”

LEES OOK:
Politie: “Geweld, vernielingen en opstootjes tijdens Nieuwjaarsnacht in Nieuwveen”

“Een goede ontmoeting”

Burgemeester Robbert-Jan van Duijn kijkt terug op een goede ontmoeting. “Ik heb met veel mensen heeft kunnen spreken. Hun verhalen en  gevoelens waren uiteenlopend. Van verschillende aanwezigen hoorde ik dat zij waardering hadden voor het feit dat er mogelijkheid tot gesprek was.”

Tot slot laat de gemeente weten: “Het incident wordt door de politie niet verder onderzocht, maar gaat wel geëvalueerd worden. Ook mogen mensen altijd contact opnemen met de politie als zij nog vragen hebben of behoefte hebben aan een gesprek.”