Belangengroepen zeggen Nee tegen zonnevelden in Nieuwkoopse polder

Belangengroep Zuideinde en Belangengroep Nieuwkoop Groen/West willen de aanleg van een groot zonnepanelenveld en plaatsing van een windmolen in de weilanden grenzend aan de woningen met uitzicht op de Achttienkavels voorkomen en zijn een handtekeningenactie gestart. 

De belangengroepen schrijven: “Voor eind maart willen wij de gemeenteraad in kennis stellen dat wij tegen deze aanleg en plaatsing zijn. Uiterlijk april neemt de gemeenteraad in het kader van de Regionale Energie Strategie (RES) een definitief besluit welke gebieden kansrijk zijn.”

De belangengroepen begrijpen dat er zonnevelden moeten komen in de gemeente Nieuwkoop. Wanneer de gemeente niets biedt dan legt het rijk het op.

Natura 2000

“Maar we zijn tegen plaatsing in dit gebied, omdat het een belangrijk broed-, foerageer- en leefgebied voor vele weide- en trekvogels en andere dieren is, vlakbij een Natura 2000 gebied. Bovendien is het bij binnenkomst van Nieuwkoop een aanzicht bepalend gebied.”

De belangengroepen zijn van mening dat andere gebieden in gemeente Nieuwkoop meer geschikt zijn. “Zoals de weilanden van niet meer actieve boeren langs de provinciale weg richting Nieuwveen. Daarnaast biedt de voormalige stort-/afvalplaats in Woerdense Verlaat mogelijkheden, net als langs snelwegen (N11) en spoorlijnen,”

De belangengroepen zijn een handtekeningenactie gestart tegen de plaatsing van een zonneveld en/of windmolens in dit gebied van de Nieuwkoopse polder. Zij zijn te benaderen via zuideindezuid@gmail.com en zonnevelden.nieuwkoop@hotmail.com.

Lees ook: Bewoners Nieuwveen en Vrouwenakker bieden petitie tegen RES-locatie aan


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?


Een reactie op “Belangengroepen zeggen Nee tegen zonnevelden in Nieuwkoopse polder”

  1. Geachte gemeenteraadsleden, burgemeester en wethouders van de gemeente Nieuwkoop,

    Hierbij deel ik u mede dat ik tegen plaatsing van een zonneveld en een windmolen ben in gebied D van de Nieuwkoopse polder.

Comments are closed.