We mogen naar de stembus deze week. Ik heb niet zo veel met politiek, vooral niet met dat spel, maar toch vind ik dat altijd iets bijzonders. Ook vind ik het lokaal minder moeilijk kiezen dan landelijk.

Jarenlang ging ik samen met mijn moeder naar het stembureau. Daarvoor maakten we echt een afspraak. We gingen dan altijd naar De Vosseschans (in die tijd mocht je ook niet naar een ander bureau zonder speciale toestemming). Tot op een gegeven moment mijn moeder zonder mij was gegaan. We zijn toen een paar keer apart van elkaar gegaan, maar dit jaar vroeg ze toch weer: “Gaan we samen?”. Natuurlijk doen we dat.

Dit jaar is het zelfs nog makkelijker kiezen dan voorgaande jaren. Ik heb altijd voor mensen gekozen die ik ken. Hun partij maakte mij niet uit, ik vond het gewoon fijne mensen (en toegegeven, ik wist ook te weinig van hun programma’s en standpunten). Maar dit keer kies ik dus anders.

Ik ben afgelopen twee jaar namelijk enorm teleurgesteld door de landelijke politiek. En dan vooral de regeringspartijen. En al weet ik dat de lokale partijen hun programma voor een groot deel los van de landelijke partijen bepalen, het is voor mij dé reden om voor een echt lokale partij te gaan.

Het ligt niet aan de lijsttrekkers van de partijen hier. Ik heb interviews gedaan met alle zes. En met alle zes heb ik het naar mijn zin gehad. Maar Rutte, De Jonge, Paternotte en Kaag hebben volledig voor mij afgedaan. En tja, uiteindelijk staan VVD Nieuwkoop, CDA Nieuwkoop en D66 Nieuwkoop wel achter hun grote broers en zussen. Wat betreft SGP-ChristenUnie zijn er ook landelijk te veel zaken waar ik niet achter sta. Dat brengt mijn keuze dus op Samen Beter Nieuwkoop of Natuurlijk Nieuwkoop.

Vandaag ga ik dus het vakje voor een kandidaat, een vrouw natuurlijk, van één van deze partijen aankruisen.

Reageren: anke@nieuwkoper.nl