Mario Hijman bij een tekening die hij zelf maakte voor een gemeentelijk bouwproject aan het Landlustpad in Ter Aar. ©Anke Steffers

Vanwege de vele nieuwbouwplannen in gemeente Nieuwkoop stort ik mij steeds meer op de daarbij horende (ontwerp) bestemmingsplannen. Maar hoe meer ik mij erin verdiep, hoe meer vragen ik heb. Ik besloot de gemeente te vragen om wat extra uitleg. Mario Hijman, ambtenaar bij gemeente Nieuwkoop, wilde wel tijd voor mij vrij maken.

Daarop toog ik vrijdagmorgen naar het gemeentehuis in Ter Aar waar Mario Hijman, van de  afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling & Grondbedrijf, mij ontving om al mijn vragen te beantwoorden.

Eén van de zaken die mij steeds opvalt, is dat op de website Ruimtelijkeplannen.nl, waar alle ((voor)ontwerp)bestemmingsplannen staan, elk plan ‘Gemeente Nieuwkoop’ als eigenaar heeft. Zijn zij eigenaar van alle projecten? “Nee, de gemeente is eigenaar van de bestemmingsplannen, dit zegt niets over of het project van een externe partij is of dat het van de gemeente zelf is”, maakte Mario mij duidelijk.

Mijn eerste ‘Oh’. “Elk bestemmingsplan begint met een idee”, ging hij verder. “Dit kan een idee zijn van de gemeente zelf, maar even vaak is dit een projectontwikkelaar die een stukje grond in de gemeente heeft gekocht en die daarvoor een idee heeft. Deze ontwikkelaar dient een principeverzoek in, de gemeente neemt een standpunt in.” Dit wordt niet actief gecommuniceerd naar omwonenden. “Maar zodra de Omgevingswet wordt ingevoerd, gaan wij er wel op inzetten dat ideeën eerst aan de buren worden voorgelegd. Dan wordt participatie veel belangrijker.”

Ons gesprek ging van de kosten voor het maken van een bestemmingsplan (20.000 tot 30.000 euro), langs de verschillende partijen die iets van het plan vinden – Omgevingsdienst West-Holland, het College van B&W, de gemeenteraad, de omwonenden en de welstandscommissie.

“Een architect bepaalde zelfs het RAL-nummer van de kleur wit die gebruikt mocht worden” – Mario Hijman

Over een architect die voor Driekoppenland bepaalde dat slechts één soort wit gebruikt mocht worden door wie op een aangekochte kavel een woning ging bouwen. “Hij bepaalde zelfs het RAL-nummer”, vertelde Mario met een lach. Diezelfde architect koos vier bakstenen uit. “Kwam er een koper langs op het gemeentehuis. Déze baksteen is uitverkocht en wordt niet meer gemaakt, die andere drie hebben een levertijd van twee jaar. Wat nu?”

Ook vertelde Mario dat bouwers uiteindelijk tien procent van de maten mogen afwijken van het oorspronkelijke plan. “En wat zien we dus vaak gebeuren? Bouwers die bij voorbaat op hun bouwtekeningen tien procent boven de toegestane hoogte- en breedtematen intekenen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. In deze gevallen zullen ze de tekeningen moeten aanpassen.”

Zo hé, wat heb ik in die anderhalf uur veel geleerd. Natuurlijk weet ik nog lang niet alles – “Ik ging er vijf jaar voor naar school”, lachte Mario – maar wat vond ik het interessant.

anke@nieuwkoper.nl

Nodig #anke uit

De #anke-reeks is voor bedrijven en ondernemers in gemeente Nieuwkoop. Nodig mij uit om iets te komen ervaren, te beleven, te ontdekken, te proeven of te zien. Ik schrijf van mijn bevindingen een column en als het onderwerp zich ervoor leent, zal ik ook een vlog maken. Kleed mij aan in de nieuwste (kerst)mode of laat mij jullie eigen gemaakte worst proeven. Laat mij een activiteit uitproberen of neem me mee naar de veiling, want hoe krijg je jouw winkel gevuld met versproducten? Of misschien heeft jouw bedrijf een nieuw snufje uitgevonden of een interessante app gemaakt die ik kan uitproberen. Mogelijkheden te over. Leuk als unieke en vernieuwende promotie.

Vraag informatie op via maaike@vivanieuwkoop.nl.