21-jarige Jop van der Pijl lijsttrekker voor D66 Nieuwkoop: “Het gaat om de balans”

Jop van der Pijl. ©Aangeleverd

Er wordt wel eens beweerd dat jongeren tegenwoordig nauwelijks belangstelling voor politiek hebben, maar in de gemeente Nieuwkoop wordt dit beeld zeker niet bevestigd.

In de lokale politiek van deze gemeente hebben zich al verschillende jongeren gepresenteerd, waaronder burgemeester Robbert-Jan van Duijn (34) en ook de lijsttrekker van VVD Nieuwkoop, Tom de Kleer, is nog maar 23. Voor de komende gemeenteraadsverkiezing in maart komt daar de 21-jarige Jop van der Pijl uit Zevenhoven bij.

Ter nadere kennismaking en nieuwsgierig naar zijn beweegredenen sprak De Nieuwkoper met deze jonge politicus.

Goed formulerend vertelt hij over zichzelf: ‘Ik ben opgegroeid – en woon daar nog steeds – in Zevenhoven waar het in het mooie groen goed toeven is. Mijn ouders zijn ondernemers en hebben een slagerij in Zevenhoven. In ons gezin was politiek aan de eettafel geen onderwerp. Ik heb heel even in 2017 HR-management aan de Hogeschool van Amsterdam gestudeerd, maar ben na een maand gestopt. In die periode ben ik benaderd  door de grootste lokale partij SBN (Samen Beter Nieuwkoop) voor de functie van fractieassistent. Ik heb dat een jaar gedaan, maar kwam erachter dat mijn inhoudelijk politieke ideeën niet strookten met die van SBN. Daarom ben ik overgestapt naar D66 waar ik fractieassistent en lijsttrekker ben. Ik vond dat de programmapunten van D66, die ik landelijk al volgde, meer overeen kwamen met mijn politieke ideeën.” 

Studie

Momenteel studeert Jop bestuurskunde op de Haagse Hogeschool. “Ik verwacht over twee jaar af te studeren en bestuurskunde op academisch niveau te vervolgen.”

Het verkiezingsprogramma 2022 van D66 is in de maak, maar Jop wil daar om strategische reden nog niets over kwijt. Bovendien moet daarover met adviseurs binnen de partij nog overlegd worden. “D66 streeft uiteraard naar meer zetels dan die ene van nu, bezet door Annette Pietersen.”

Jop wil wel enkele onderwerpen kwijt die voor de gemeente Nieuwkoop van belang zijn in het licht van de verkiezing: “Het is belangrijk dat wij met een blik op een wat verdere toekomst aandacht geven aan onder andere energiestrategie, woningvoorraad, wijkontwikkeling met respect voor het specifiek karakter, openbaar vervoer tussen de dorpen, bewonersparticipatie (dorpsraden) en het contact van het gemeentebestuur met bewoners. Het gaat om de balans tussen duurzaamheid, economie en welzijn. Ik vind het belangrijk dat wij in, op de toekomst gerichte, overleggen verre blijven van het credo ‘not in my backyard’. Ook moeten ambtenaren zich in de contacten met burgers realiseren dat zij door hun dossierkennis een voorsprong hebben en dat soms een bredere uitleg gevraagd wordt.”

Dorpsraden

Jop vindt dorpsraden belangrijk voor het oplossen van kleinere concrete problemen in de directe leefomgeving. “Mijn moeder is actief in Zevenhoven in Dorpsraad Noordeinde.”  KJ

De jonge Zevenhovenaar werkt als accountmanager sales bij Laadpaaldirect.nl en doet naast zijn studie en politieke activiteiten vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis (noodhulp) en COC (inzet LHBTI). Hij speelt basketbal, geeft training bij Basketbalvereniging Novo Stars in Nieuwkoop en is basketbalscheidsrechter.

Derhalve een jongeling die zich enorm inzet voor de Nieuwkoopse gemeenschap.


D66 Groene Hart

D66 heeft eind 2020 de afdelingen Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Kaag en Braassem en Nieuwkoop samengevoegd en is verder gegaan onder de naam D66 Groene Hart.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?