De gemeente is verantwoordelijk voor het organiseren van een groot deel van de ondersteuning en welzijn voor haar inwoners. Vanaf 1 januari heeft de gemeente een contract hiervoor met Tom in de Buurt. 

LEES OOK:
Wmo van gemeente naar Tom in de Buurt

Alle hulp en ondersteuning verloopt dan via Tom. “Aan uw huidige hulp en ondersteuning verandert niets. Voor uw WMO-aanvragen en indicaties voor huishoudelijke hulp en hulpmiddelen kunt u sinds 1 januari bij Tom in de Buurt terecht”, legt gemeente Nieuwkoop uit.

Ondersteuning

Inwoners die ondersteuning nodig hebben op diverse levensgebieden kunnen daarvoor hulp krijgen. Denk aan mensen met psychosociale problemen of een beperking. Om deze hulp en ondersteuning te kunnen bieden, heeft de gemeente contracten (afspraken) met diverse organisaties met gespecialiseerde medewerkers. 

Sinds 1 januari kunnen inwoners voor ondersteuning weer terecht bij de Tom in de Buurt. In Tom zijn vertegenwoordigd: Kwadraad, Gemiva, Activite, de Binnenvest, Wmo Maatwerk/Ipse de Bruggen en Kwintes. Dit zijn bekende organisaties die nu ook in Tom in de buurt actief zijn. 

Hulpmiddelen

“Sinds 1 januari kunt u voor uw Wmo-aanvragen en indicaties terecht bij Tom in de Buurt. Zij bekijken samen met u wat de mogelijkheden zijn.” Voor 2022 zijn nieuwe contracten afgesloten met de leveranciers Welzorg en Medipoint. Zij leveren, na indicatie van Tom in de Buurt, hulpmiddelen, zoals een scootmobiel of een rolstoel. Voor mensen met een PGB-voorziening verandert niets.

Samenwerking in de Rijnstreek

De contracten met de externe partijen die ondersteuning uitvoeren en hulpmiddelen leveren namens de gemeenten liepen af en daarom zijn nieuwe contacten afgesloten. Voor deze opdrachten werken de buurgemeenten Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem met elkaar samen. De drie gemeenten zijn nauw met elkaar betrokken bij deze trajecten en de inhoud van de opdrachten. Daarnaast hebben inwoners, zorggebruikers, huidige aanbieders, nieuwe aanbieders en andere betrokken organisaties, zoals huisartsen, scholen, vrijwilligersorganisaties en adviesraden, meegedacht over de samenstelling van de nieuwe afspraken.

Kijk voor meer informatie over Tom in de buurt en voor ondersteuning op:

www.tomindebuurt.nl