Dion Sassen (witte pak) in zijn finalepartij tegen Michael Lomas tijdens de Global Games 2023.  

Nieuwkoop – Dion Sassen heeft in het Franse Vichy tijdens de Global Games een zilveren medaille behaald op het onderdeel judo. 

De Global Games zijn bijna vergelijkbaar met de Paralympics. Er komen jaarlijks duizenden sporters uit meer dan 30 landen. 

Een prachtige prestatie voor de 27-jarige Nieuwkoper. In eerste instantie was verlies in de finale wel wat zuur. “Als je daar eenmaal staat, wil je winnen ook.” Maar eenmaal terug in Nederland kwam het besef dat hij wel een prachtige zilveren plak heeft verdiend! Dion is er dus hartstikke blij mee. 

Sponsors 

Blij is Dion ook dat hij naar het grootse evenement kon afreizen dankzij sponsoring vanuit diverse initiatieven. “Dat heeft best wel moeite gekost, maar uiteindelijk heb ik wel voldoende (financiële) middelen en materialen beschikbaar gekregen.“ 

De gemeente Nieuwkoop heeft de felicitaties overgebracht en de wethouder heeft toegezegd, dat hij dat binnenkort nog persoonlijk wil doen. 

Dion heeft een verstandelijke beperking, maar woont zelfstandig in de kern Nieuwkoop. Hij krijgt begeleiding en de meeste tijd actief bij Vakgarage van der Laan. Onder andere autowassen, poetsen en onder begeleiding banden verwisselen. Ook maakt hij voor de catering lekkere hapjes bij Prinsheerlijk, een dagbestedingslocatie van Ipse de Bruggen. “Geen betaald werk, want Dion krijgt een zogeheten Wajong-uitkering,” legt zijn ambulant begeleider Gé Droog uit.  

Vervolg 

Dion judoot al vanaf zijn vijfde jaar en heeft inmiddels de zwarte band. Door de vele judotrainingen is hij gaan meedoen aan judowedstrijden. Regelmatig viel hij in de prijzen. Hij werd zelfs Europees Kampioen in zijn klasse en het zilver van de recente Global Games koestert hij met veel plezier. 

Dion blijft gewoon doortrainen, want de bondscoach heeft zijn vertrouwen in hem uitgesproken. Dion heeft zich daardoor rechtstreeks geplaatst voor deelname aan het EK Judo, dat in augustus wordt gehouden in Cardiff.