Een lepelaar op zoek naar voedsel. ©Natuurmonumenten – Gerard de Hoog

De lepelaars van de Nieuwkoopse Plassen zijn nog maar net terug in het land, de webcam is alweer gericht op hun broedgebied in de Nieuwkoopse Plassen bij Zevenhoven.

Door een samenwerking tussen Stichting NestkastLIVE en Natuurmonumenten zendt een webcam livebeelden uit vanuit de kolonie. Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten vertelt: “Het is een fantastisch schouwspel om naar het wel-en-wee van de kolonie te kijken.”

Broedplek

Normaal is het ieder jaar een verrassing wanneer de eerste lepelaar terug is in het gebied. Vorig jaar was dat op 21 februari. “Maar tijdens het plaatsen van de camera op 11 februari zag ik al twee lepelaars overvliegen”, aldus Pietersen. “We waren dus net op tijd, want we geven de lepelaars graag volledige rust als ze aan het broeden zijn.“

Ze komen vanuit Afrika naar het ene eilandje in de Nieuwkoopse Plassen gevlogen. Dat fascineert de boswachter. In totaal zijn er vorig jaar 36 nesten geteld. “Hoeveel lepelaars er in 2021 groot zijn geworden, weten we niet. Sommige nesten zijn ook twee keer gebruikt. Het aantal is al jaren stabiel en daar mogen we trots op zijn.”

Zelf lepelaars spotten

De lepelaars zijn natuurlijk niet alleen online te zien. Als ze terug zijn in het land, slapen en broeden ze onder andere in de Nieuwkoopse Plassen. Eten zoeken ze in de Groene Jonker in Zevenhoven. Zeker als er meer vogels teruggekeerd zijn uit Afrika, kun je ze het beste vanaf het wandelpad in de Groene Jonker spotten. Kijk ook eens omhoog, misschien zie je er wel een paar overvliegen.

De lepelaarkolonie is te zien via www.nestkastlive.nl/lepelaar.