Alle ingeleverde wapens van Politie-eenheid Den Haag. ©Politie.nl

Van maandag 17 tot en met zaterdag 22 mei stond op het politiebureau van Kaag en Braassem-Nieuwkoop een container waar inwoners hun wapens, zonder strafrechtelijke gevolgen, konden inleveren. De wapeninleveractie #DropIt leverde in politie-eenheid Den Haag in totaal 669 wapens op.

ZIE OOK:
Politie houdt wapeninleveractie #DropIt

Tussen de ingeleverde wapens zaten niet alleen steekwapens, zoals messen, zwaarden en kapmessen, maar ook slag- en stootwapens, zoals tasers, pepperspray, boksbeugels, wapenstokken, hamers en bijlen. Daarnaast zijn tijdens de inleveractie dertig echte vuurwapens en verschillende nepvuurwapens in beslag genomen.

Niet normaal

Met de inleveractie wilde de politie zoveel mogelijk wapens van straat halen. Bovendien wilde de politie een signaal afgeven aan, met name, jongeren dat het niet normaal is om met een wapen de straat op te gaan.

Behalve steek-, slag- en stootwapens konden vuurwapens en munitie worden ingeleverd. Hiervoor moest een afspraak worden gemaakt om deze wapens thuis op te laten halen, dit kon niet anoniem. Bij de wapens die thuis zijn opgehaald, ging het om (hand)vuurwapens, alarmpistolen, luchtdrukwapens en munitie. Onderzocht wordt of deze wapens betrokken zijn geweest bij een strafbaar feit. Er wordt niet vervolgd voor het bezit van het vuurwapen. Alle wapens worden vernietigd.

Bewustwording

Paul van Musscher, politiechef van de eenheid Den Haag: “De opbrengst van de wapeninleveractie is een fantastisch resultaat. Ieder wapen dat we van straat halen, verkleint de kans op een geweldsincident. En wij hopen dat we met deze actie en met de aandacht ervoor in de media en op social media ook hebben kunnen bijdragen aan meer bewustwording onder jongeren. Want uiteindelijk moeten jongeren inzien dat het niet normaal is om met een wapen de straat op te gaan.”

Nieuwkoop

Wij vroegen de cijfers op voor gemeente Nieuwkoop. Politie Kaag en Braassem/Nieuwkoop reageerde: “Wij kunnen helaas niet zeggen hoeveel er is ingeleverd, omdat dit anoniem kon en niet op ons bureau werd geteld. Het waren gesloten containers die op een centraal punt in onze eenheid zijn opengemaakt. Er zijn wel inwoners langs geweest die wapens bij ons hebben ingeleverd, maar wat en hoeveel is ons niet bekend.”

Bron: Politie.nl