Maar liefst 51% van de volwassenen in de gemeente Nieuwkoop kampt heeft een overgewicht. 14% kampt zelfs met een ernstig overgewicht. Dit blijkt uit een onderzoek van Vandaagafvallen.nl, dat informatie rondom afvallen verzamelt en vergelijkt. De website analyseerde data van onder andere Gezondheidsmonitor, het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en het RIVM. In vergelijking met andere gemeentes zijn de inwoners van de gemeente Nieuwkoop gemiddeld zwaarder dan de rest van nederland. Landelijk is 48,9% te zwaar en heeft 13,8% te maken met obesitas.

Volgens Vandaagafvallen.nl betekent dit echter niet dat alle Nieuwkopers stilzitten: zo beweert de website dat 47% van de inwoners voldoet aan de landelijke Beweegrichtlijnen. Deze richtlijnen staan voor 2.5 uur per week matig intensieve inspanning (58% van de Nieuwkopers), twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten (74% van de Nieuwkopers) en niet teveel stilzitten. 54% van de inwoners zouden wekelijks aan sport doen.

Lees ook: Communiceren met Bakker & De Vos kan nu ook via WhatsApp

Kijkend naar fietsgebruik pakt zo’n 37% van de inwoners van de gemeente Nieuwkoop de fiets voor een korte afstand, tot 7.5 kilometer. Hoe Nieuwkopers zelf denken over hun gezondheid? Volgens onderzoeker Jan Kanis wordt dit als (zeer) goed ervaren door 80% van de Nieuwkopers. Dit is hoger dan het landelijke percentage van 75%.

Maar hoe zit het dan het rook- en drinkgebruik onder de inwoners? Vandaagafvallen.nl meldt dat er door 33% van de Nieuwkopers van 19 jaar en ouder niet of maximaal 1 glas per dag gedronken wordt. 17% van de bevolking is een zware drinker, dat wil zeggen minstens 1 keer per week 6 glazen voor mannen en 4 glazen voor vrouwen per dag. 12% wordt bestempeld als overmatige drinker; dit ben je als je meer dan 14 glazen per week (vrouwen) of 21 glazen per week (mannen) drinkt. 19% van de Nieuwkopers rookt wel eens, aldus Vandaagafvallen.nl.