Basisschool De Vaart in Ter Aar doet mee aan de eerste Tuinbouw Battle in de regio Aalsmeer. Met speciale verlichting, een tijdschakelaar, uitgebreide instructie en hulp van vrijwilligers kweken zij via deze Tuinbouw Battle in vier weken tulpen die ze mogen verkopen of weggeven. De bollen zijn inmiddels afgeleverd bij de school en de jonge tulpenkwekers zijn aan de slag gegaan.

De Tuinbouw Battle is dit jaar voor het eerst bij scholen in de regio Aalsmeer en is overgewaaid vanuit de Greenports Nood-Holland Noord en Duin- en Bollenstreek. Via deze battle maken leerlingen op een leuke en leerzame manier kennis met de sierteelt.

Dat kennismaken is volgens Monique van Weerdenburg van Greenport Aalsmeer hard nodig. “Via dit project willen we jonge leerlingen enthousiasmeren voor het sierteeltcluster. Bedrijven in de regio Aalsmeer kweken miljoenen bloemen en planten die hun weg door heel Europa vinden, en ver daarbuiten. Maar het is voor bedrijven moeilijk om goed-gekwalificeerde medewerkers te vinden voor de logistiek, ICT, marketing, de teelt en techniek. Met dit programma maken leerlingen kennis met deze innovatieve wereld waardoor ze in de toekomst misschien wel kiezen voor een carrière in de groene sector.”

Teeltkar

Op basisschool De Vaart is een teeltkar met twee lagen tulpen geïnstalleerd. Boven elke teeltlaag hangt LED-verlichting die de tulpen belicht. Uiteindelijk worden na vier weken zo’n vierhonderd tulpen geoogst. Alle aspecten van de sector komen in het lesprogramma aan bod: teelttechniek, techniek, marketing, handel, verkoop, prijsbepaling, meerwaarde en samenwerking. Het bijbehorende digitale lespakket biedt leuke en leerzame ondersteuning. Onderdeel van het project is ook een bezoek aan een sierteeltbedrijf in de regio.

De Tuinbouw Battle is ook een uitdagende strijd tussen scholen in de regio. Naast De Vaart in Ter Aar doen ook basisscholen De Roelevaer in Roelofarendsveen, De Jozefschool in Aalsmeer en ’t Venne in Nieuw-Vennep mee. De leerlingen mogen zelf bedenken hoe ze hun tulpenoogst tegen een zo hoog mogelijke prijs kunnen verkopen: Via een veiling, een evenement of verkopen van deur-tot-deur.  Niets is te gek. De school met de origineelste inzending, de hoogste opbrengst of het leukste doel wint de battle.

Volgens intern begeleider Carola den Houdijker zijn de leerlingen enthousiast over het tulpen kweken. “De kinderen ervaren via dit project zelf dat alles wat je aandacht geeft, groeit en bloeit. Letterlijk en figuurlijk!”

Aanmelden voor nieuwe ronde

Dit najaar start weer een nieuwe ronde van de Tuinbouw Battle. Scholen die interesse hebben om deel te nemen, kunnen contact opnemen met Monique van Weerdenburg via monique@greenportaalsmeer.nl.