Terug in de Tijd: Openluchtspel ‘Plant de Meiboom’

Tim postte op de Facebookpagina Oud Langeraar een aantal zwart-witfoto’s van lang geleden. Vier foto’s blijken te zijn van het openluchtspel ‘Plant de Meiboom’ dat in 1945 bij het gemeentehuis werd opgevoerd.

Cultureel Historische Vereniging Ter Aar kan meer vertellen over de openluchtvoorstelling: “De voorstelling werd drie keer opgevoerd in 1945 bij het gemeentehuis (in Aardam, red.). De regisseur was Anton Zwirs. Het verhaal speelde op en rond een grote boot waar de bevrijding werd besproken. Deze boot ‘Het schip van staat’ werd gebouwd door Valentijn. Er speelden veel dorpsbewoners mee. De hoofdrol werd gespeeld door G. Bos (‘Indische Bos’). De ‘Nederlandse Maagd’ was een rol voor Truus Verlaan. Het stuk werd geschreven door Wim Snitker op zijn onderduikadres tijdens de Tweede Wereldoorlog.”

Nieuw leven

Gemeente Nieuwkoop schreef, vanwege de aankondiging van ‘Plant de Meiboom’ in 2015, ook al over de voorstelling op haar Facebookpagina. Zij schrijft dat het stuk op 31 augustus 1945, de eerste Koninginnedag na de Tweede Wereldoorlog, werd opgevoerd. “De Meiboom is het symbool van onder meer nieuw leven, een nieuwe tijd brak aan,” aldus de post van de gemeente.

Klik op de foto’s hieronder voor een vergroting:


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?