Terug in de Tijd: Dorpshuis Ter Aar, gefinancierd en gebouwd door het hele dorp

Aart de Bruijn haalt met kinderen uit het dorp oud papier, vodden en oud ijzer op voor de bouw van Dorpshuis Ter Aar. ©Facebook CHV Ter Aar

In 1964 werd de eerste steen gelegd voor het Dorpshuis in Ter Aar. Aan de bouw gingen jaren van sparen en geld inzamelen vooraf. Onder andere Aart de Bruijn, van Bruijntje Beer, zette zich hiervoor in.

Klik op de foto voor een vergroting

Aart de Bruijn zamelde oud papier, vodden en oud ijzer in om financiën te verkrijgen voor de bouw van het Dorpshuis. Op de foto van Cultureel Historische Vereniging Ter Aar is De Bruijn met zijn inzameling bezig. Daarbij geholpen door heel wat kinderen uit het dorp. Zoals Co van Kessel, die helemaal bovenaan te zien is. En Adriana Besemer, het meisje met de witte rok. Het jongetje tweede van links voor het autoportier is Wim van der Lippe.

Naast het ophalen van oud papier, vodden en oud ijzer ging er een draaiorgel door de Ter Aarse straten. Er werd zelfs met een kijkdoos langs de deuren gegaan om geld op te halen.

Iedereen metselt mee

Op zaterdag 11 april 1964 werd officieel de eerste steen gelegd.  Dat was een belangrijke gebeurtenis. Het waren dit keer vrouwelijke metselaars die het werk verrichtten. Mevrouw Hogenboom, echtgenote van de de burgemeester, metselde de eerste steen, daarbij geholpen door mevrouw Volgering en mevrouw Den Hollander.

De mannen lieten dit natuurlijk niet op zich zitten en stelden alles in het werk om ook een steen te kunnen metselen. Gelukkig voor hen, was een grote voorraad stenen. Iedereen die wilde, kwam aan de beurt. Voor het leggen van een steen moest wel betaald worden. Dat gebeurde door bij elke steen een frisse dronk aan te bieden. Een steen, met een drankje, kostte f2,50. Jeugdigen tot 17 jaar konden voor f1,- een steen metselen. 

De opbrengst van deze plechtigheid ging geheel naar de bouw van het dorpshuis.

Opening

Uiteindelijk werd op 12 november 1964 het Dorpshuis geopend. Hiervoor kwam de Commissaris der Koningin, mr. Klaasesz naar Ter Aar.

Nadat het Dorpshuis naar een particulier overging, kreeg het de naam ‘Partycentrum Aardam’. In 2020 kwam er een nieuwe eigenaar, die het de naam ‘Het Punt’ gaf.

Bronnen: beeldbank.chvteraar.nl en Facebook Chv Ter Aar


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?