Esther Braasem, gespeeld door Brigitte Kramer, met haar broer Asser, een rol van Dirk van Eeuwen uit Boskoop. ©Productiehuis Alphen

Brigitte Kramer uit Ter Aar speelt mee in de indrukwekkende docudrama ‘In de Willemstraat’ van Productiehuis Alphen. Als kijker ontdek je in deze voorstelling hoe het is om tijdens de oorlog ondergedoken te zitten in een piepklein arbeiderswoninkje. Brigitte speelt de rol van de ongetrouwde Joodse vrouw Esther.

Is er wel genoeg te eten voor iedereen? Hoe ga je om met een pubermeisje dat af en toe tegen de muren opvliegt? En met de spanningen die niet kunnen uitblijven, als je met zoveel mensen dicht op elkaar woont… Wie weten er allemaal van? Zou een van die mensen jullie verraden? Hoe is het met de kinderen die elders zijn ondergebracht?

Dertien onderduikers

Dit en nog veel meer speelt in het huisje van Bep en Janus van Gils dat in een onopvallend straatje in Alphen aan den Rijn staat. Even verderop wonen de ouders van Janus die ook niet willen blijven toekijken. Zo raken twee kleine woningen in de Willemstraat naast hun vaste bewoners gevuld met in totaal dertien Joodse onderduikers die uiteindelijk allemaal de oorlog weten te overleven. 

“Thuis werd er nooit over de oorlog gesproken, maar Auschwitz zat altijd aan tafel” – Brigitte Kramer

Brigitte Kramer

Brigitte Kramer: “De belangrijkste reden waarom ik graag meespeel in ‘In de Willemstraat’ is dat ik van Joodse komaf ben. Thuis werd nooit over de oorlog gesproken, maar Auschwitz zat altijd aan tafel. Lang heb ik alles wat met de oorlog te maken had, vermeden. Dat was nu eenmaal verbonden met het verdriet van mijn familieleden die het wel hadden overleefd. Inmiddels ben ik zover met de verwerking van het tweede generatietrauma, dat ik wil invoelen hoe het geweest moet zijn om in die tijd geleefd te hebben. En dát is wat nu benaderd wordt in dit toneelstuk. Het is dus onderdeel van mijn verwerkingsproces. Tevens vind ik het belangrijk dat het verhaal verteld blijft worden. Opdat men niet vergeet.”

Passend in het oeuvre

De voorstelling, geschreven door Kees Visschedijk, in samenwerking met regisseur Jan Laman en artistiek leider Nancy Ubert, past naadloos in het oeuvre van Productiehuis Alphen dat ook wel eens in Nieuwkoop speelt.

Eerder werd met ‘Nadien’ de deportatie belicht van de Joden die in Alphen woonden. Dankzij ‘Pilon’ kwam het publiek te weten wat de iconische huisarts Jan Pilon in oorlogstijd heeft betekend voor de plaatselijke gemeenschap. En nu brengt PA met ’In de Willemstraat’ het verhaal van het moedige echtpaar Bep en Janus van Gils. Opnieuw een uniek stuk dat net als de eerdere voorstellingen is gebaseerd op de waargebeurde plaatselijke geschiedenis.

Praktisch

PA speelt ‘In de Willemstraat’ van 21 april tot en met 4 mei en sluit hiermee aan bij ’Theater na de Dam’. Kaarten zijn te koop bij Parkvilla. Zie voor meer informatie ook www.productiehuisalphen.nl.