Foto: Groepsfoto met het boek Back to the Roots © T. Mesman

NIEUWKOOP | Een groep van 4 studenten aan de Hogeschool Leiden zijn een Startup Company begonnen met de naam ‘Back to the Roots’. De afgelopen maanden zijn zij hard bezig geweest met het ontwikkelen van een boek dat culturen in Nederland gaat verbinden. Maandag 17 november was het zover en mocht het boek uitgereikt worden in het taalhuis in Nieuwkoop.

Het boek ‘Back to the Roots’ is ontwikkelt in samenwerking met mensen uit verschillende culturen die in Nederland vertegenwoordigd zijn. Deze culturen doen in het boek hun verhaal en vertellen wat hun cultuur kenmerkt. Per land staat er een kort interview in waarin staat wat de vooroordelen zijn over het land en welke gerechten het land typeert ook is er per land de mogelijkheid om doormiddel van een QR-code een afspeellijst te beluisteren met muziek behorend bij de cultuur. Middels deze verhalen in het boek willen de studenten de culturen in Nederland verbinden met de passie die ze delen voor muziek en koken.

‘Het idee voor het boek is ontstaan uit onze passie voor reizen en culturen’, vertelt Tessa, een van de vier studenten. ‘We kwamen erachter dat veel culturen in Nederland langs elkaar leven in plaats van naast elkaar. Bij iedere cultuur leven vooroordelen over andere culturen, waardoor discriminatie ontstaat. Deze vooroordelen komen door gebrek aan kennis over de andere culturen. Wij willen met het boek op een leuke manier kennis geven over alle culturen in Nederland zodat dit probleem aangepakt kan worden.’

Bekijk ook: Literatuur en boeken over Nieuwkoop op een rij

Om deze verbinding tot stand te brengen hebben de studenten al een dag georganiseerd in samenwerking met de Wijdezorg in Nieuwkoop. Op deze dag mocht iedereen die in het boek staat zijn of haar eigen gerecht komen koken typerend voor de cultuur. Hier kwamen een hoop mensen op af die al hun liefde en tijd in het maken van de gerechten stopten, en dat was te zien. Aan het einde van de dag stonden er prachtige gerechten op tafel. Vervolgens mochten alle deelnemers van elkaars gerechten proeven. In de toekomst zullen er nog meer van deze dagen komen, zodat de missie uitgedragen kan worden: namelijk het verbinden van culturen met (en door) passie.

Tot slot is het leuk om te weten dat er veel mensen in het boek uit Nieuwkoop komen omdat er is samengewerkt met het cultuurhuis in Nieuwkoop.

Wil je het boek kopen? Kijk op de sociale media en stuur een bericht @backtotheroots2020! Wil je meer informatie? Kijk op de website www.backtotheroots2020.nl .