De Zevensprong heropent expositie Schaatsen, IJsmutsen en Timmergereedschap

stichting de zevensprong nieuwkoop

Foto: de mobiele werkplaats van Henk de Boer. © De Zevensprong

Op 1 juni zal Stichting De Zevensprong Nieuwkoop de nieuwe expositieruimte heropenen met twee nieuwe collecties. Naast de complete collectie van het voormalige Schaats- en Mutsenmuseum Koud aan de Dijk, is er ook een timmercollectie en een collectie van de Oud Hollandse Waterlinie te bewonderen.

Timmergereedschap
De timmercollectie is van de bekende Nieuwkoper Henk de Boer en laat alles zien van de laatste honderd jaar van het timmerambacht. De afgelopen jaren heeft Henk de Boer een unieke collectie timmergereedschap en daaraan verwante voorwerpen verzameld, waarvan hier een interessante deelverzameling is tentoongesteld. Uniek in deze collectie is de mobiele timmerwerkplaats die Henk speciaal voor deze expositie heeft opgebouwd.

Hollandse Waterlinie
Tijdelijk is er ook een expositie van de Oud Hollandse Waterlinie toegevoegd met veel historisch materiaal. We spreken 1672, het Rampjaar. De Franse Zonnekoning Lodewijk XIV valt met zijn gigantische leger ons land binnen. Het volk is redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. Maar dan: de Hollanders hebben een geheim wapen… ‘De Waterlinie’. Deze tentoonstelling vertelt met moderne visuele hulpmiddelen het spannende verhaal achter de Hollandse Waterlinie van 1672.

ZIE OOK:

Intratuin Ter Aar biedt handvatten voor vakantie in eigen tuin

Schaatsen en ijsmutsen
De complete collectie van het voormalige Schaats- en Mutsenmuseum Koud aan de Dijk uit De Hoef van Toon en Wil van Kempen is door ons, samen met de Gemeente Nieuwkoop, aangekocht om verlies ervan te voorkomen. Toon van Kempen, de drijvende kracht achter de schaatscollectie, blijft vrijwilliger bij de expositie en kan zo bezoekende groepen deelgenoot maken van zijn talloze verhalen over alles wat met schaatsen te maken heeft.

De Zevensprong is gelegen aan de Noordenseweg 23 in Nieuwkoop. De expositie is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 2,50 per persoon.


nieuwsbrief nieuwkoperElke zaterdag het meest opvallende nieuws uit Nieuwkoop in je inbox?