Stembureaus open: “Stemmen is je recht”

Stembureau 7, IKC De Vaart in Ter Aar. ©Anke Steffers

Het is een komen en gaan van mensen op de nieuwe stemlocatie, stembureau 7. IKC de Vaart in Ter Aar werd in september opgeleverd en vervangt stemlocatie De Vosseschans.

De mensen die binnenkomen zie je wat vertwijfeld om zich heen kijken. Waar moeten ze nu precies heen? Veel mensen zijn dan ook nog nooit in het nieuwe integrale kindcentrum geweest. Een gastheer wijst ze de weg.

De stemhokjes in De Vaart. ©Anke Steffers
“Goede lokale ideeën”

Beheerder Erik Poelwijk was om 6 uur vanmorgen al aanwezig. Hij bracht ook als één van de eerste zijn stem uit. “Ik heb contact gehad met een kandidaat van Samen Beter Nieuwkoop. Die heeft goede lokale ideeën en zet zich echt in voor de buurt. Zij heeft mijn stem gekregen. Ze staat voor de ondernemers en luistert echt naar ze. En ze luncht hier zo nu en dan. Dat zorgt ook voor een gunfactor.” Poelwijk heeft altijd gestemd. “Dat is je recht.”

Fractieassistent

Saskia van Heusden, kandidaat op de lijst van CDA Nieuwkoop en jarenlang fractieassistent voor die partij, heeft ook gestemd: “Vanzelfsprekend op het CDA. Maar ik stem nooit op mezelf.” Ze staat nog wel op de kandidatenlijst, maar is minder actief geworden. “Al vond ik het als fractieassistent echt superleuk. In de stukken duiken, achtergronden uitzoeken. Daardoor leerde ik ook waarom sommige zaken zo lang duren. Het moet gewoon heel precies gebeuren.”

Ze is niet zenuwachtig, maar twijfelt wel een beetje of haar partij evenveel stemmen krijgt als vier jaar geleden. “Landelijk gaat het minder goed, maar daar doe je als lokale afdeling weinig aan. Toch heb ik hoop op een goede uitslag.”

Jong

Lies Wijfje heeft haar stem aan een jong iemand gegeven. “Ik ben zelfs van partij geswitcht. De persoon op wie ik heb gestemd, vind ik zo fris.” De Ter Aarse heeft nog nooit verzuimd als ze mocht stemmen. Vanmiddag zit ze op het stembureau in het gemeentehuis in Ter Aar. Haar tweede keer. “Ik vind dat wel een beetje een erebaantje en vind het echt leuk. Sinds ik dat doe, ben ik veel meer op de hoogte van wat er allemaal gebeurt.” Vanavond gaat ze ook helpen met lijsten tellen.

Stemrecht

Michel van Immerseel heeft de Belgische nationaliteit. Hij mag dan ook alleen voor de gemeenteraadsverkiezingen stemmen, maar stemt wel altijd. “In België is het verplicht te stemmen, in Nederland is het een recht.” De inwoner van Langeraar stemt op Yazan Abd Alnour van Samen Beter Nieuwkoop. “Ik heb over hem gelezen en dat klinkt interessant.” Van Immerseel stemt bewust lokaal. “Bij de landelijke partijen zou ik echt niet weten naar wie mijn stem zou moeten gaan. Geen enkele partij spreekt mij aan.”

Stemmen tot 21:00

De stembureaus zijn geopend tot 21:00 uur. Je mag als stemgerechtigde inwoner van gemeente Nieuwkoop op alle locaties in de gemeente stemmen. Waar de stembureaus te vinden zijn, vind je hier.


Uitslagenavond

Gemeente Nieuwkoop doet mee aan het landelijke experiment ‘Centraal tellen’. Dit houdt in dat er vanavond op partij niveau wordt geteld en morgen op kandidaat niveau. Vandaag maakt de gemeente na 21:00 uur per stembureau bekend hoeveel stemmen er zijn behaald per partij. Dit gebeurt op feestelijke manier met een hapje en een drankje in het gemeentehuis. Burgemeester Robbert-Jan van Duijn presenteert de uitslagenavond waar iedereen vanaf 21:30 uur welkom is.

Morgen worden de stemmen geteld op kandidaat niveau. Zodra deze voorlopige uitslag bekend is, staat dit op nieuwkoop.nl, en spoedig op De Nieuwkoper.

Maandag 21 maart om 10:00 uur is de openbare zitting van het hoofdstembureau waarop de definitieve uitslag bekend wordt gemaakt. Deze zitting is live mee te kijken via deze link.