De twee borden links van het klaphek laten zien dat na het hek honden aan de lijn moeten en een opruimplicht geldt. ©Gemeente Nieuwkoop

Nog steeds laten hondenbezitters hun hond geregeld loslopen op het Meijepad in De Meije op het gedeelte waar dit verboden is. Niet alleen omdat dit een fietspad is, ook omdat hier schapen grazen die door de honden (kunnen) worden opgejaagd.

Een bewoner stuurde De Nieuwkoper een bericht met een video waarop te zien is dat een dame haar twee hondjes laat rondrennen op het Meijepad en dat deze zich ook tussen de schapen begeven. Terwijl aan beide zijden van dit deel van de Meijepad op de hekken duidelijk een bord ‘Honden aan de lijn’ hangt.

Dodelijk verwond

In december ging het gruwelijk mis toen een hond een schaap aanviel en de kop van het dier verbrijzelde. Ook begin januari ging een hond op jacht, waardoor een groepje drachtige schapen uit angst het water insprong om aan het dier te ontsnappen. Wanneer drachtige schapen veel stress ervaren, is er een kans dat zij hun lammeren vergooien.

De Nieuwkoper legde gemeente Nieuwkoop voor dat de regel op het Meijepad nog steeds (soms) overtreden wordt. De gemeente reageerde: “Voor het Meijepad geldt dat de hond moet worden aangelijnd. Niet alleen doordat er schapen lopen op het deel tussen de hekken (aan de kant van De Meije), ook omdat het een doorgaand fietspad is. Ook fietsers en loslopende honden zijn geen goede combinatie. De honden mogen alleen los in het aangegeven losloopgebied.”

Handhaving

Wij vroegen of hierop gehandhaafd wordt. “Toezichthouders en BOA’s nemen ook het Meijepad mee in hun rondes, maar zij kunnen hier niet 24 uur per dag controleren. Als zij een overtreder tegenkomen, handhaven zij vanzelfsprekend wel. Daarnaast, hondeneigenaren blijven altijd verantwoordelijk voor hun hond.”

Petra Haring Boele, met wie wij in januari contact hadden, pleitte na verschillende vervelende situaties voor het plaatsen van grotere borden. Ook de eigenaar van de hond die het schaap in december dodelijk verwondde, hoopte dat grotere borden geplaatst konden worden. “We zijn geen grotere borden aan het ontwikkelen om specifiek aan te geven dat honden hier aan de lijn moeten en dat er een opruimplicht geldt”, reageert de gemeente hierop. “Op diverse plekken op het Meijepad staan al borden. Aan beide kanten bij de ingangen.”

Informatieborden

Wel is de gemeente Nieuwkoop bezig met informatieborden. “Daar wordt momenteel aan gewerkt. Hierop komen alle regels die gelden in het gebied.”

Lees ook: Honden jagen schapen Meijepad regelmatig schrik aan: Plaats grotere ‘honden aan de lijn’ borden